FOTO / Trotoar zvani čežnja u ulici Branilaca: Rupe na visočkim ulicama koje uskoro postaju punoljetne

1318

Iako je općinska uprava, koja je u međuvremenu postala gradska, najavila mnogobrojne radove na gradskim ulicama, svakodnevno smo svjedoci problema sa kojima se građani Visokog susreću na ulicama zbog starih, ali i novonastalih rupa na ulicama. Nemali je broj onih koji su očekivali promjene ravne tektonskim poremećajima, a na kraju su dobili nove rupe i razrovane ulice, no vjerovatno najeklatantniji primjer nemara za ulice jeste trotoar u ulici Branilaca, gotovo u samom centru grada.

MARKETING

Već gotovo 18 godina stanovnici Hadžijine vode, ulice Branilaca i općenito naselja Rosulje, kao i veliki broj posjetilaca našeg grada, koji prolaze jednom od glavnih ulica u našem gradu, u kojoj se nalaze Hitna pomoć, Dom zdravlja, sportska dvorana, dežurna apoteka i mnogi drugi društveno značajni objekti hodaju razrovanim trotoarima. Minoran problem, koji je još davno mogao i trebao biti riješen kraćom i manjom intervencijom već duži niz godina problem je za mnogobrojne građane Visokog, koji se kreću ovim dijelom grada.

Nijedna garnitura vlasti još od 2002. godine, kada su se izvodili radovi na uvođenju i popravci vodovodne, plinovodne i telefonske mreže, nije ni pokušala da riješi ovaj problem, iako su se na drugoj strani ulice izvodili radovi na saniranju trotoara prije nekoliko godina.

Još jedan od dodatnih problema koji se javlja na ovoj dionici ulice Branilaca, pored razrovanog trotoara, jeste veliki broj automobila parkiranih upravo na ovaj trotoara. Iako se prekoputa nalazi parking Doma zdravlja Visoko, a u blizini još nekoliko prostora za parkiranje, kao što je onaj ispred Vatrogasnog doma Visoko, većina naših građana se radije odluči da svog “limenog ljubimca” parkira u pješačku zonu, što dodatno otežava kretanje svim građanima Visokog.

Još 4. marta ove godine gradske vlasti, uz gotovo uvredljiv osvrt na radove na uređenju trotoara u ulici Branilaca nekadašnjih upravitelja Visokog, najavile su kako će upravo one “rješavati nezavršene poslove bivše vlasti” čime će “rak rana iz centra grada uskoro biti otklonjena”. Umjesto toga, svjedoci smo da sporni trotoar nije ugledao još ni centimetar asfalta, a u međuvremenu, tokom februara godine, stanovnici ovog dijela grada dobili su dodatni problem zahvaljujući radovima u ulici Mladih muslimana koja je praktično zatvorena za promet gotovo pola godine, dok za to vrijeme duži vremenski period nije uopće bilo nikakvih radova niti radnika u ovoj ulici.

Nadamo se da će, nakon ovog ukiazivanja na praktične probleme građana, odgovorni pojedinci za infrastrukturne radove u Općini Visoko, ali i odgovorni za regulaciju mirujućeg saobraćaja, poraditi na saniranju ovih problema, te da je krajnje vrijeme da Visoko počne sa rješavanje praktičnih problema, a ne problema pojedinaca i političkih subjekata, koji svoje interese ostvaruju participacijom u Gradskom vijeću Visoko.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.