(FOTO) Uličnom akcijom u Visokom počeo mjesec ženskog romskog aktivizma: Moje je pravo, a ne privilegija

827

U svijetu se žene i dalje nalaze u diskriminirajućem položaju kada je u pitanju zapošljavanje, nedovoljno učestvuju u političkom odlučivanju i upravljanju u institucijama vlasti, a podaci relevantnih institucija pokazuju da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja.

MARKETING

Bosna i Hercegovina je veliki dio ove statistike, a kada govorimo o marginaliziranim grupama žena, Romkinje su u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na druge. Romkinje su izložene višestrukoj diskriminaciji, po osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, na osnovu spola i na osnovu svog socijalnog porijekla ili statusa.

Ženska romska mreža “Uspjeh” je iz tog razloga pokrenula kampanju Mjesec dana ženskog romskog aktivizma koju realizira već devetu godinu za redom.

Kampanja je nastala s ciljem da se kroz niz aktivnosti koje će se implementirati u ovih mjesec dana ukaže na položaj žena s posebnim akcentom na Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život naše zemlje.

U periodu od 8. marta, Međunarodnog dana žena do 8. aprila, Svjetskog dana Roma 2020. godine, članice Mreže organiziraju niz aktivnosti koje obuhvataju održavanje uličnih akcija, sastanaka sa predstavnicima/cama institucija na svim nivoima te događaje u zajednicama.

Na gradskim trgovima 08. marta sa početkom od 12:00 sati u Tuzli, Bijeljini, Visokom, Kaknju, Prnjavoru i Donjem Vakufu uličnim akcijama obilježen je početak kampanje.

Poruke koje žele poslati ovogodišnjom kampanjom su da Romkinje imaju pravo da donose odluke u svoje ime, da participiraju na mjestima odlučivanja, da ostvare svoje mjesto u društvu te da imaju pravo na političku participaciju.

Kampanja se završava simbolično na Svjetski dan Roma/kinja 08.04. sa centralnim događajem, uličnim performansom u Sarajevu ispred Sarajevo City Centra te prigodnim programom u Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

Vsoko.co.ba/UG ORI “Budi mi prijatelj” Visoko

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.