(FOTO) Veliki jubilej Visočanina Adisa Deljkovića: U utorak 600. emisija “Global” na BHRT-u

1062

Od prve emisije urednik “Globala” je Adis Deljković. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je i magistrirao o temi “Teroristička dimenzija izraelsko-palestinskog konflikta”.

MARKETING

Uz čestitke za 600. Global, možete li se prisjetiti kako je izgledalo snimanje prve emisije u februaru, davne 2005. godine?

Hvala na čestitki. Davno smo počeli, prije 14 godine i to je dug period. Na početku je, naravno, bilo teško, ali brzo smo stekli povjerenje gledatelja i emisija je postala prepoznatljiva po reportažama iz cijelog svijeta i intervjuima s brojnim liderima iz svijeta i regiona.

Ekipa emisije

Interesantno je da smo još u istom studiju u kojem smo snimili prvi “Global”, istina s drugačijom scenografijom, a ekipa “Globala” koja je radila u prvom emisiji danas je uglavnom promijenjena.

Kako uspijevate održati kvalitet emisije, nakon gotovo 15 godina emitiranja? Jer, u moru raznih emisija, velikog broja televizija, kontinuitet i istrajnost su sami po sebi uspjeh?

Kada smo emitovali prvi “Global”, način rada u smislu tehničkih kapaciteta i produkcije bio je potpuno drugačiji, kao i sam medijski prostor u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu. Ipak, od prve emisije do danas trudili smo se zadržati profesionalan i analitički pristup izvještavanja o zbivanjima na svjetskoj sceni. S obzirom na to da se brojne emisije gase nakon samo nekoliko sezona, ponosan sam što je “Global” emisija s najdužim kontinuitetom u informativnom programu BHT1, kao i na feedback naših gledatelja. U stalnoj postavci “Globala” danas su novinar Mladen Džino, producentica Mirsada Pleho, realizator Igor Jovanović i montažeri Jelena Trapara i Mihael Crepulja, te naši dopisnici.

Nedavno ste s ekipom magazina boravili u Iraku i to neposredno nakon nereda koji su se tamo desili? Kakva iskustva donosite iz te regij?

Odlazak u Irak bio je za mene pravi profesionalni izazov. Sa snimateljem Emirom Morinom i jednom grupom državljana BiH došao sam u Bagdad neposredno nakon prvog talasa antivladinih demonstracija, u kojima je za samo nekoliko dana ubijeno 150 ljudi. Odmah po dolasku na aerodrom oduzeta nam je kamera skoro 24 sata, dok nismo dobili dodatne dozvole i odobrenja lokalnih vlasti za snimanje. Međutim, za svaki grad morate imati odgovarajuće pres-dokumente i ono što vrijedi, naprimjer, u Kerbeli, ne vrijedi u Nedžefu ili Samari.

Zabrana snimanja

To nam je otežavalo normalan rad. Iako je u Bagdadu tek bio ukinut policijski sat, uveden zbog posljednjih protesta i nemira i dalje su na snazi bile restrikcije, vezane za internet konekciju, tako da je jedan od problema bilo i slanje priloga za informativne emisije BHRT-a i magazin “Global”. Osim toga, kretanje kroz iračke gradove, posebno noću u dijelovima gdje još djeluje ISIL, nosi sigurnosne rizike. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu, a ono što sam vidio i doživio tokom jedanaest dana u Iraku neću zaboraviti. Uprkos turbulentnim vremenima posljednjih decenija, ne treba zaboraviti da je Irak, odnosno nekadašnja Mezopotamija, kolijevka stare civilizacije i na tom prostoru brojna su mjesta koja vrijedi posjetiti.

Iran, Saudijska Arabija, Malezija, Japan, Gaza, zatim tursko-sirijska granica… Da li ste tokom izvještavanja diživjeli neke prepreke ili bili u rizičnim situacijama?

Iz Irana sam izvještavao 2007. godine, u vrijeme mandata predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada i drugi put ove godine. Oba puta bilo je vrijeme povećanih tenzija na relaciji Washington – Teheran. Prilikom snimanja u Gazi, snimatelja i mene privela su dvojica pripadnika Hamasa, koji su detaljno pregledali videomaterijal koji smo snimili i nakon što su nas fotografisali, zahtijevali su da odmah napustimo Pojas Gaze.

Za vrijeme izvještavanja iz Saudijske Arabije, za vrijeme hadža 2006. godine, u nekontrolisanoj gužvu, u neposrednoj blizini gdje smo se mi nalazili, život je izgubilo 350 hodočasnika. I tada sam bio jedini novinar iz BiH u Meki, odmah sam stupio u kontakt s hadžijama iz naše zemlje i javio kako među stradalim nema državljana BiH.

Inače, emisija “Global” i Adis Deljković imaju najduži staž u IP-u BHT1, a u utorak 19. novembra od 21 sat bit će emitirano jubilarno 600. izdanje ove emisije na nacionalnoj televiziji naše zemlje.

 

Visoko.co.ba/Oslobođenje

Komentari

komentara