Sinoć je u sarajevskom kinu Meeting point upriličeno svečano zatvaranje 7. po redu Sarajevo Youth Film Festivala na kojem je, kako je i ranije pisalo uredništvo našeg portala, učestvovala i jedna ekipa koja je predstavljala Visoko. Radi se o mladoj produkciji TV Furda, koja je ove godine, u okviru svog prvog učešća na nekom festivalu, pobrala pozitivne kritike, a film koji su predstavljali jeste svima dobro poznata “Mašta”.

MARKETING

Nakon tri dana festivala, u okviru kojih su učesnici imali priliku da učestvuju u raznim radionicama, projekcijama filmova, diskusijama i drugim sličnim sadržajima, upriličena je i svečanost dodjele nagrada za najbolju glumicu, najboljeg glumca i najbolji film ovogodišnjeg SYFF-a. Nažalost, visočki predstavnici u borbi sa mnogim kratkometražnim filmovima nisu uspjeli da osvoje neku od glavnih nagrada, a posebno je tome doprinijela činjenica da se radi o amaterskoj produkciji koja prvi put učestvuje na nekom festivalu.

Uprkos tome ipak je film pobrao pozitivne kritike šire festivalske javnosti, koja je prilikom projekcije filma uživala u jednoj specifičnoj, dječijoj zabavi na velikom platnu, uz smijeh i oduševljenje. Na kraju festivala, posebna čast je bila kada je, u okviru dodjele nagrada najuspješnijim učesnicima festivala, jedan od članova žirija ovogodišnjeg SYFF-a, Moamer Kasumović, posebno istaknuo kao “izbor žirija” filmove u kojima su glumila djeca, pohvalivši pritom i dječake iz visočkog filma Mašta. Na oduševljenje dječaka izvedeni su na podij, gdje ih je sarajevska publika dočekala sa gromoglasnim aplauzom.

Kratak komentar dali su i članovi TV Furda produkcije, kazavši kako je ovo najveća nagrada i uspjeh za njih te da, i pored toga što nisu osvojili glavne nagrade, smatraju da su oni pobjednici festivala i da je njihov rad uspješan samo zbog uspjeha da dječacima iz jedne mahale ostvare neke snove.

“Oduševljenje, slobodono mogu reći, naših dječaka je i naša najveća nagrada i to je dovoljna satisfakcija za rad i iščekivanje ovih rezultata. Film je zapažen od publike i stručne javnosti, što je veoma važno, te mi sa prvog festivala izlazimo i više nego zadovoljni.” – krajnji je komentar Amira Hajdarevića i Enesa Hodžića, predstavnika TV Furda produkcije na SYFF-u.

U nastavku vam donosimo nekoliko fotografija koje su visočki filmaši zabilježili na svečanosti zatvaranja Sarajevo Youth Film Festivala.

Komentari

komentara