FOTO: Visoko ugostilo 20 karate klubova na IX Otvorenom karate prvenstvu “Visoko 2016”

415

Kulturno-sportski centar “Mladost” u Visoko danas je stjecište velikog broja ljubitelja borilačkih sportova, tačnije tradicionalnog karatea koji su u Visoko, na poziv Karate kluba “Visoko”, stigli da bi učestvovali na IX Otvorenom karate prvenstvu “Visoko 2016”.

Novinari redakcije Visoko.co.ba posjetili su KSC “Mladost” danas, gdje smo imali priliku da gledamo oko 180 djevojčica i dječaka iz 20 klubova, koji su se takmičili u različitim disciplinama.

“Ovo je otvoreno prvenstvo u tradicionalnom karateu, moram tako naglasiti jer predstavljam tradicionalni karate u BiH, gdje je KK “Visoko”, možemo reći, vodeći klub u ovoj karate disciplini sa tradicijom dugom 37 godina. Ovo prvenstvo održavamo u čast Dan općine Visoko – 29. augusta, iako malo poslije tog datuma iz nekoliko razloga, od kojih je glavni to što djeca kreću početkom septembra sa treninzima i tada ih je moguće okupiti.” – kazao nam je ovom prilikom Redžep Građan, prvi čovjek KK “Visoko”.

Organizator ovog prvenstva očekivao je mnogo više učesnika na ovogodišnjem prvenstvu, s obzirom na iskustva iz prethodnih godina ali, kako kaže, brojni klubovi, bivši učesnici, nisu došli u Visoko danas. Neki su kao razlog naveli politiku, a neki su čak bili zabrinuti i zbog sigurnosne situacije u Visoko.

“Da smo znali da će politika imati toliko utjecaja na sport, ne bismo ovo prvenstvo nikada organizovali na ovaj dan, jer je očigledno da je veliki utjecaj predizborne kampanje na sve događaje u gradu. Mnogo klubova iz BiH nije došlo tu, iz političkih razloga, a i neki su se plašili da dođu tu iako sam ih ja ubjeđivao da nemaju osnova za zabrinutost.” – istaknuo je Građan u svom obraćanju.

Među 20 klubova iz regiona, danas je u Visokom prisutna i karate reprezentacija Slovenije, na što su organizatori posebno ponosni.

Komentari

komentara