(FOTO) VIVA škola filma: Mladi iz Visokog i njihov “Prozor u budućnost”

426

“Franjevačka klasična gimnazija” u Visokom bila je domaćin prve ovosezonske Viva škole filma od 29.11. do 01.12. 2019. godine. Četvrti dolazak je znak da je Viva škola filma neophodna i rado viđen gost kako u Visokom tako i u školama, kulturnim centrima u gradovima Bosne i Hecegovine. Ovog puta, VIVA škola filma u Visokom održana je pod pokroviteljstvom kompanije BH Telecom.

MARKETING

Petnaest polaznika, sastavljenih iz dvije škole, Mješovite srednje škole “Hazim Šabanović” i “Franjevačke klasične gimnazije” u Visokom, prošlo je kroz trodnevnu Viva filmsku radionicu. Prvog dana polaznici su se upoznavali sa filmskom teorijom, filmskim zanimanjima, procesima nastanka filma, knjigom snimanja i načinu realizacije flmske ideje i scenarija. Neki su polaznici obnavljali gradivo, jer im je ovo druga po redu Viva filmska radionica kojoj prisustvuju.

Drugog dana, nakon što su polaznici formirali filmski tim, krenulo se u realizaciju scenarija. Požrtvovano i po hladnom vremenu mlade filmadžije snimile su film pod nazivom “Prozor u budućnost” o vršnjačkom nasilju psihičke prirode, ismijavanju drugog i drugačijeg zbog slabog imovinskog stanja. Filmom prikazuju sve više prisutno nasilje u školama, a i da u svemu tome postoje i osobe koje će pomoći, koji razumiju i prihvataju drugog i drugačijeg i koji vide samo dobre osobine kod drugih, što na kraju može biti i poruka ovog filma.

Trećeg dana radionice, pregledavao se snimljeni materijal, snimali se narator i muzika i pristupilo montiranju filma. Polaznici su iz prve ruke mogli vidjeti proces montaže i naučiti da je montaža jedan od najvažnijih segmenata nastanka filma. Na kraju se film premijerno prikazao i uručili se certifikati za uspješno položenu Viva školu filma.

Također, pored BH Telecoma, pokrovitelj ove radionice je i HEINRICH BÖLL STIFTUNG Bosna i Hercegovina. Zajedno sa drugim filmovima koji budu nastali u sklopu Viva škole filma u sezoni 2019/2020, ovaj film će se takmičiti na VIVA film festivalu u Sarajevu naredne godine, za jdnu od vrijednih nagrada koje omogućuju partneri projekta: AvteraBH, Mekline, Podravka, Canon zajedno sa SlovakAid, Lipa voda, Porsche Bosna i Hercegovina, WV Caddy i medijskim sponzorom BHRT.

Viva škola filma je trodnevna zabavna, edukativna i praktična radionica koja za cilj ima mladima približiti film, upoznati ih sa osnovama filma, obučiti ih da govore i razmišljaju filmski te na kraju upotrijebe nauleno i sami snime svoj vlastiti film. Nakon kratke stanke, već idući vikend smo u vašem gradu. WVivamobil stiže u Kreševo gdje će od 06.12. do 08.12. 2019. godine održati drugu ovosezonsku filmsku radionicu u kojoj će mladi iz Kreševa snimiti svoj vlastiti film.

VENI VIDI VIVA!

 

Visoko.co.ba/VIVA škola filma

Komentari

komentara