(FOTO) VIVA škola filma: Poruka “praznog džepa” mladih iz Kreševa

713

Kreševo je od 06. do 08. decembra bilo domaćin druge ovosezonske filmske radionice Viva škole filma. Prijavilo se 20 polaznika sastavljenih od učenika SŠ “Kreševo” i OŠ “Dr. Boris Ćorić” iz Kreševa. Toliki broj prijavljenih pokazuje da je radionica izazvala veliku zainteresovanost mladih. Neki od polaznika su drugi put zaredom učesnici filmske radionice, a kao rezultat toga je kratki igrani film pod nazivom “Prazan džep”. Sjajnim kadrovima, odličnom glumom ovaj film će biti ozbiljna konkurencija drugim filmovima nastalim u sklopu Viva škole filma. Pokrovitelj ove radionice je organizacija Heinrich Böll Stiftung Bosna i Hercegovina, kao i kompanija BH Telecom.

MARKETING

Polaznici su naučili šta je film, kako nastaje film, vrste kadrova koji se koriste, filmska zanimanja, razliku između skupog i jeftinog kadra i perspektivama snimanja da bi svo usvojeno znanje od prvog dana upotrijebili drugog dana da snime svoj vlastiti film. Hladno i maglovito vijeme nije spriječilo mlade filmadžije u ostvarenju svog cilja. Film se bavi problematikom kladionica u blizini obrazovni institucija i da se usprkos izboru teško oduprijeti poroku kockanja koji je lako dostupan. Trećeg dana film je montiran i premijerno prikazan.

Na 6. Viva film festivalu, koji će se održati u devetom mjesecu 2020. godine u Sarajevu, film “Prazan džep” takmičit će se u kategoriji Omladinski film za jednu od vrijednih nagrada koje omogućuju partneri projekta: AvteraBH, Mekline, Podravka, Canon zajedno sa SlovakAid, Lipa voda, Porsche Bosna i Hercegovina, VW Caddy i medijskim sponzorom BHRT.

Viva škola filma je trodnevna zabavna, edukativna i praktična radionica koja za cilj ima mladima približiti film, upoznati ih sa osnovama filma, obučiti ih da govore i razmišljaju filmski te na kraju upotrijebe naučeno i sami snime svoj vlastiti film.

Ekipa Viva škole filma je na zimskog raspustu koje će iskoristiti da napuni baterije i bude spremna za nove gradove i nove filmove. Pratite nas jer dolazimo u vaš grad.

VENI VIDI VIVA!

Visoko.co.ba/VIVA škola filma

Komentari

komentara