(FOTO) Zeleni Fragment – vizija boljeg Visokog: Jedini rizik je ne rizikovati

313
Fragment caffe

“Ja imam kašičicu od kafe u ruci i s njom pokušavam učiniti grad Visoko ljepšim za sve nas”.

MARKETING

Ove riječi možete čuti ukoliko odlučite posjetiti Fragment caffe u Visokom, čiji vlasnik Faruk Šahinović već pola godine pokušava da napravi pozitivne promjene kroz ugostiteljstvo. Od početne ideje i kafeterije koja je otvorena prije tačno šest mjeseci, ovaj objekat, svojevrsno carstvo kafe, postao je neizostavan idea point za sve one koji se odluče napraviti pozitivne promjene. Altruizam i gostoprimstvo tajna je caffea Fragment, što sve više prepoznaju i posjetitelji.

(FOTO+VIDEO) Svečano otvoren caffe Fragment: U Visokom oživio magični svijet kafe

“Moja je želja da Visoko pretvorim u jednu malu oazu, cijeli grad da postane stress free zona. Prvenstveno mi je želja da sugrađane, posebno mlade, naučim da ne postoji nešto što je nemoguće postići u životu. To je i mene demotivisalo dok sam bio mlađi, sve dok nisam naučio da je moguće postići sve što želim i to je upravo ono što pokušavam da prenesem mladim koji rade u Fragmentu, ali i koji posjećuju Fragment”, pojašnjava Šahinović, govoreći o ideji koja stoji iza rada ove simpatične kafeterije u centru Visokog.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fragment Caffe (@fragmentcaffe)

Pored početne ponude i šarolike ponude napitaka koji uključuju kafu, ovaj ugostiteljski objekat odnedavno u ponudi ima i razne vrste zdrave hrane, te je ovdje moguće pronaći mediteransku hranu, čije bogatstvo ukusa će vas naprosto oduševiti.

“Odnedavno je počela sa radom i naša kuhinja, te nudimo razne vrste paninija, potagea (krem supa), salata, a počinjemo i dostavu. Naravno, važno nam je od početka očuvanje životne sredine, tako da ćemo dostavu raditi električnim biciklom, koje će biti upečatljivo u našem gradu i sva ambalaža će biti od biorazgradivog materijala. To je još jedna od važnih poruka koju pokušavamo poslati, kako bismo zajedno sačuvali ljepotu koju imamo. Potrebno je da što više priroda, prirodne ljepote, ptice, sve ono što nas okružuje sačuvamo i uživamo u tome”, dodaje Šahinović.

U želji da ukaže na potrebu očuvanja prirode, Šahinović svakodnevno čisti i održava park u blizini Tabhanske džamije, jednog od nacionalnih spomenika u centru Visokog. Upravo u tom parku je, u saradnji sa prijateljem Dinom Kajmakovićem iz studija Atrij i osvijetlio jedno stablo breze, simbolično, kao poruku da je Fragment osvijetlio put očuvanja života i prirode, na koji žele usmjeriti sve građane Viskog i BiH koji posjete ovu kafeteriju.

“Moja želja, koja se polako i ostvaruje, jeste da Fragment postane mnogo više od ugostiteljskog objekta. Zapravo to je specifična misija i vizija ulaganja u ljude, posebno mlade, koji će sutra cijeniti svaki kamen našeg grada, svaki pedalj naše zemlje, svako bogatstvo koje imamo. Od srednjovjekovnih bogatstava koja se nalaze u našem gradu, do onih turističkih potencijala koje je za nas otvorio Semir Osmanagić. Svakako, plan nam je i da oživimo kulturni život u našem gradu, pa će tako Fragment ugostiti live svirke, posebice one sa akustičnim instrumentima, jazz i blues svirke, izložbe slika i skulptura, promocije filmova. Ovom prilikom i pozivam sve mlade, neafirmirane umjetnike da nam se jave i da računaju kako mogu koristiti prostorije Fragmenta za svoju promociju”, naglašava naš sagovornik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fragment Caffe (@fragmentcaffe)

I upravo, kako često ističe, za mnoge koji posjete Fragment, to postaje način života. Posebno je to moguće vidjeti na mladim ljudima koji su zaposlenici ove kafeterije i koji uživaju u vremenu provedenom u Fragmentu. U njima Faruk vidi budućnost grada i kroz razgovore, različite vrste edukacija s njima pokušava da razvije takvu ljubav prema svemu što naš grad i naša država posjeduju.

“Potrebno nam je svima mnogo edukacije u smjeru turizma, eko turizma, stress free turizma. Imamo strašne potencijale, potrebno je da ih iskoristimo. Da proširimo kapacitete, otvorimo luksuzne objekte, hotele, dovedemo luksuzne brendove ovdje, ali i da otvorimo muzeje, pozorišta, arheološke lokalitete, da uredimo sve ono što možemo ponuditi svijetu i da dovedemo turiste kao nove ljude u naš grad, ali i da vratimo sve naše Visočanke i Visočane koji su otišli negdje vani. Svi oni su potrebni ovom gradu, potrebni su nam kao, kako bi rekao moj prethodnik, vjeverice na drveću u našem gradu. Potrebno nam je više tog entuzijazma, želje za promjenom i želje da idemo u korak sa svijetom i vremenom. Fragment zapravo znači da smo dio neke cjeline, a mi tu cjelinu, prostor u kojem živimo želimo promijeniti nabolje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dream espresso (@dream_espresso)

Ja želim svojim primjerom, u gradu u kojem sam ponikao i iz kojeg sam otišao da vidim svijet i u koji sam se vratio, da pokažem da je moguće stvoriti kvalitetan život i zajednicu vrijednu pomena. Nas u Visokom ima toliko da možemo stati na jedan fudbalski stadion. Za 90 minuta jedne utakmice na jednom mjestu se organizuje ulazak, boravak i izlazak tog broja ljudi, a mi u našem gradu, u ovakvoj našoj ljepoti izgledamo totalno neorganizovani i nekreativni. A sve je do nas, moramo krenuti od promjena u sebi i oko sebe, kako bismo pobijedili mantru da nešto ne može kod nas proći. Moramo pobijediti strahove i krenuti u bolje sutra koje mi stvaramo. Jer, zapravo, jedini rizik u životu je ne rizikovati da nešto napravimo boljim”, zaključuje Šahinović.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.