Naslovnica Foto Korner FOTO&VID...

FOTO&VIDEO: HAD kolektiv planira svoju budućnost kroz izradu spomenika stradanjima u prošlosti

2186

Kako smo i najavili, prema prvobitnoj ideji, a nakon jučerašnje vijesti o posjeti majki Srebrenice i frontmena benda Emir & Frozen Camels izradi visočkog spomenika žrtvama Srebrenice, danas vam donosimo intervju sa mladim umjetnicima, članovima HAD kolektiva.

Naime, ovi mladi ljudi pobudili su veliki interes visočke, bosanskohercegovačke, ali i šire javnosti još početkom augusta, kada su u okviru MMS festivala izazvali senzaciju svojom izložbom u bivšem Silosu Klas d.d. industrije, koja je bila zaista fascinirajuća, a posebno su svi bili zadivljeni samom wallcut tehnikom izrade murala na zidovima.

HAD kolektiv
HAD kolektiv

Naravno, kako je to i uvijek slučaj mlade umjetničke duše ne miruju, pa je tako ubrzo iz njihove male, umjetničke fabrike izletjela ideja o izradi spomenika žrtvama genocida u Srebrenici, koji je uveliko u izradi na novoj visočkoj šetnici. Na upit članova redakcije portala Visoko.co.ba odakle ustvari motiv da se ovakav spomenik i na ovakav neobičan način izradi, članovi HAD kolektiva su nam kazali:

“Ideja je nastala spontano, tokom našeg prolaska novom šetnicom, a budući da je bila u toku izgradnja Trga žrtvama Srebrenice mi smo došli na ideju da damo neki kolektivni doprinos svemu tome. Nakon samog prolaska ovom lokacijom odmah smo se svi složili da moramo uraditi našom, wallcut tehnikom jedan, nazovimo ga tako, crtež, koji bi se konceptualno slagao sa novoizgrađenim trgom. Odmah nakon toga otišli smo u Općinu da tražimo dozvolu za izradu jednog ovakvog spomenika, koju smo na kraju i dobili bez ikakvih problema.”

Javnost je veoma zadivljeno dočekala novi rad, a posebno je sve ljude zaintrigirala sama tema i koncept ovog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici, te su svi pohrlili da vide šta to novo rade umjetnici iz HAD kolektiva u samom centru grada. Ali, kako to obično biva, naišli su i na negativne kritike koje su im dale još veći motiv da završe ovaj projekat.

Damir Sarač - Dama
Damir Sarač – Dama

“Na početku, kada smo počeli sa izradom spomenika, naišli smo na mnoge kritike, različite, pa iako je mnogo pozitivnih kritika i oduševljenja, postoji i izvjestan broj loših kritika zbog same tematike i mjesta na kojem se ovaj projekat realizira. Ali, naše mišljenje je da se ovakvo nešto mora uraditi, te da će ovaj spomenik biti stalni podsjetnik svim našim sugrađanima na jedno stradanje naroda u BiH. Moramo svi da znamo o historiji što više, jer smo se i mi sami, u izradi koncepta ovog projekta, bukvalno kroz foto i video materijale vratili u tu 1995. godinu i proživjeli taj pakao. E tako, svi moramo znati i živjeti tu našu historiju, kako bismo iz nje stvorili svjetliju budućnost.” – kazao nam je Damir Sarač, jedan od članova HAD kolektiva.

Ovaj projekat je tek u početnoj fazi izrade, a već izgleda kao ogroman doprinos jednom sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici, ali isto tako izgleda kao i ogroman projekat koji zahtjeva mnogo resursa za realizaciju. Na naše pitanje kako se finansira izrada ovog projekta članovi HAD kolektiva su nam kazali:

“Iako smo tražili neke sponzore, nismo naišli na neku pretjeranu podršku, pa smo stoga odlučili da ovaj projekat apsolutno volonterski uradimo i svojim sredstvima, kako bismo dali svoj doprinos u iskazivanju suosjećanja sa žrtvama Srebrenice. Naravno, iako je bila slaba podrška potencijalnih sponzora, naišli smo i na razumijevanje određenih ljudi, pa su nam tako pomogli MegaColor i Komochem doniranjem boja i sličnih materijala, ali tu su bili i pojedinci, obični građani, ako ih smijemo tako nazvati, koji su svojim doprinosom pomogli više nego smo i očekivali.”

Sam projekat trenutno dobija svoje centralne konture i tek će u narednom periodu svi ovi dijelovi postati cjelina. O samom trajanju projekta i vremenu koje potrebno za izradu, te o konceptu projekta govorio nam je arhitekta HAD kolektiva, Muhamed Bešlagić, poznatiji kao Hamo.

had spomenik srebrenica (5)
Muhamed Bešlagić – Hamo

“Prvobitno smo zamislili da uradimo 10 portreta za kompletan spomenik, ali nam je koncepcija poremećena sužavanjem prostora nakon što su na ovom zidu izrađeni i potporni stubovi, pa smo, stoga, morali da smanjimo spomenik na 8 portreta, koji će biti povezani određenim figurama. Ali nećemo se mnogo odvajati od prvobitno zamišljenog koncepta i sigurno da ćemo dobiti ponovo jednu kompaktnu cjelinu na kraju.

A što se tiče trajanja izrade izložbe, vrlo je teško reći, budući da prvi put radimo sa električnim alatima i da smo još uvijek u fazi privikavanja, ali svakako nismo ograničeni vremenom jer želimo kvalitet, a ne kvantitet.” – kazao nam je Bešlagić.

Za kraj, ne želeći isuviše prekidati njihov rad i napredak u izradi ovog spomenika, upitali smo i akademskog slikara, Anela Lepića, koji je također član ove umjetničke grupe, o tome šta su njihovi planovi za budućnost i kakav je put HAD kolektiva u nastavku.

Anel Lepić
Anel Lepić

“Pa nakon onog projekta koji smo radili u silosu dobili smo već jednu referencu i određenu odskočnu dasku, koja nas je pokrenula da razmišljamo i o budućnosti našeg kolektiva. Svakako da je ovaj projekat već uspješan nastavak naše saradnje i mi planiramo da tako bude i ubuduće. Kako nam se bliži pozna jesen i zima tako već razmišljamo o tome da nećemo moći više raditi vanjske zidove ili općenito vani, pa smo zamišljali jedan projekat koji bi se sastojao od montažnih zidova, na koje bismo urezivali svoje ideje, figure, te bi ti ‘zidovi na točkovima’ bili ustvari jedna pokretna izložba koja bi mogla biti izložena u bilo kojoj galeriji na svijetu.

Svakako da planiramo i negdje van Bosne i Hercegovine da širimo svoju umjetnost, pa već postoje neki planovi da naredne godine idemo u Austriju ili Njemačku da gore radimo neke projekte, ali ne razmišljamo previše o tome jer nam je prvobitni cilj da se utemeljimo ovdje, u našem gradu, da tu ostavimo trag, a nakon toga vjerovatno će doći i drugi projekti.” – završio je svoje izlaganje Anel Lepić.

Naravno, kako smo i najavili našim dragim čitaocima, a nakon ovog iscrpnog intervjua, donosimo vam i jednu bogatu fotogaleriju u kojoj ćete moći pogledati sve ove zanimljive radove i portrete na jedinstvenom i novom visočkom spomeniku žrtvama genocida u Srebrenici. Također, pored fotogalerije u članku imate priliku pogledati i videomaterijal sa dijelom same izrade murala.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.