(FOTO+VIDEO) Mladi na putu ka profesionalnoj karijeri: U Zenici održana trodnevna Škola novinarstva

821

Proteklog vikenda, od 6. do 8. decembra, Udruženje za socijalni kulturni i kreativni razvoj Zora, u saradnji sa redakcijom portala Visoko.co.ba, u Zenici je organiziralo Školu novinarstva za mlade novinare sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

MARKETING

Tokom tri dana škole, kroz obrađenih sedam modula sa tri predavača, mladi novinari imali su priliku više naučiti o osnovama novinarstva i novinarskim tehnikama. Njih 16 na ovaj način dobili su prva znanja i iskustva iz oblasti kao što su novinarska etika, vrste medija i vijesti, mediji na društvenim mrežama, a imali su priliku i da posjete redakciju Radiotelevizije Zenica, gdje su na praktičnom primjeru vidjeli kako izgleda jedan radni dan novinara i urednika.

“Cilj nam je upoznati mlade sa etičkim i moralnim kodeksima novinarstva. Također, učimo ih kako prepoznati fake news, kako uvidjeti da su vijesti i informacije naklonjene jednoj ili drugoj strani, zatim kako pronaći nezavisne medije i portale, kako provjeriti izvore informacija i slično”, istaknuo je povodom ove škole predsjednik Udruženja Zora Armin Šestić.

Mladi učesnici iz različitih gradova istaknuli su kako im ova škola donosi veliko iskustvo, te da su zadovoljni što su dobili realan prikaz novinarske profesije.

“Samim tim što smo prošli kroz sve module ove škole novinarstva naučili smo sve potrebno o tom uvodu u samo novinarstvo, ali i dalje kroz rad. Tokom ove škole smo mogli jasno shvatiti da li želimo da to bude naš poziv, te nam je cijela profesija prikazana realno”, kazala je za naš portal Šejla Šehić, jedna od učesnica ove škole iz Breze.

Pored mladih iz Breze, u Školi novinarstva učestvovali su i njihovi vršnjaci iz Zenice, Kaknja, Zavidovića i Visokog.

“Rad unutar škole novinarstva bio je jako organiziran, učenici su se jako dobro uklopili jedni sa drugima. Drago mi je što smo imali priliku da vidimo kako bi u budućnosti izgledao jedan naš radni dan i da porazgovaramo sa ljudima koji su dugo godina u ovom poslu”, istaknula je Hana Bašić, učesnica iz Visokog.

Njena kolegica iz Zavidovića Fatima Klinčević dodala je kako je najviše uživala u praktičnom radu tokom Škole novinarstva.

“Tokom svih ovih modula, pored teorije koju smo naučili, najviše mi se svidjelo to što smo imali jedan praktičan primjer, a to je posjeta RTV Zenica, gdje smo direktno prisustvovali radu u jednoj medijskoj kući i imali priliku više se upoznati sa radom na televiziji”, rekla nam je Fatima Klinčević iz Zavidovića.

Budući da su, tokom tri dana škole, mladi imali priliku raditi sa medijskim profesionalcima kao što su dugogodišnji novinar iz Visokog Neven Krajišnik, glavni i odgovorni urednik portala Visoko.co.ba Enes Hodžić, te novinar Associated Pressa iz Zenice Armin Alić, svi učesnici ističu kako sada već ozbiljno razmišljaju o izboru novinarstva za profesiju svoje budućnosti.

“S obzirom na profesionalizam koji je vladao sva tri dana i pozitivnu atmosferu među učesnicima i predavačima novinarstvo nam je prikazano u najljepšem svjetlu, te kroz posjetu RTV Zenica sam shvatila da mogu da se zamislim u ulozi novinara”, dodala je učesnica iz Zenice Indira Agić.

“Proveli smo predivna tri dana u Zenici, gdje smo pored toga što smo učili o novinarstvu, učili i o timskom radu. Atmosfera je bila divna i drago mi je da sam upoznala nove kolegice i kolege iz drugih gradova”, zaključila je Dalila Brkić, učesnica Škole novinarstva iz Kaknja.

Inače, Škola novinarstva je održana u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji provode Udruženje Zora i redakcija portala Visoko.co.ba, a pod pokroviteljstvom programa IMEP. Prethodno u okviru ovog projekta održane su karijerne prezentacije u školama širom ZDK-a, na kojima je učestvovalo više stotina učenika, a nakon toga zainteresirani učenici iz ovih škola postali su i učesnici Škole novinarstva.

 

Visoko.co.ba/Učesnici Škole novinarstva u Zenici

Komentari

komentara