FOTO+VIDEO / Vrijeme kad je Visoko imalo “svoju” kafanu u srcu Sarajeva: Legendarna bašta prekoputa Careve džamije

1525

U neko vrijeme, u posljednjim decenijama prošlog vijeka, širom Bosne i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije, visočka čaršija važila je za važno trgovačko i kožarsko mjesto. Nerijetko, Visoko je bilo prepoznato i prema brojnim poznatim osobama koje su živjele u njegovim ulicama i mahalama, no mali je broj onih koji se sjećaju da je Visoko imalo i “svoju” kafanu u srcu Sarajeva.

MARKETING

Riječ je o, kako objašnjavaju nešto starije Sarajlije, kultnoj kafani “Visoko”, koja je bila stjecište stare čaršijske raje i boema, te je bila jedan od simbola i legendi Sarajeva sedamdesetih godina. Mnogo je onih koji se sjećaju bašte kafane “Visoko” prekoputa Careve džamije, u centru Baščaršije, te kako su viđenije Sarajlije posjećivale ovu znamenitu baštu.

O njenoj prepoznatljivosti govori i činjenica da je uvrštena u stihove pjesme “On je poput djeteta” sa prvog albuma Crvene jabuke, jedne od najpoznatijih sarajevskih grupa iz perioda New primitivesa…

“S peračima ulica je čekao zoru,
Dole kod bašte kafane Visoko.
Dva pospana oka na njenom prozoru
i mokri brat na uglu je pjevao…”

Nažalost, kafana je srušena sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a o tome su pisale i tadašnje Večernje novine:

“Radnici GRO “Sedrenik” ovih dana su počeli radove na rušenju stare kafane “Visoko” (Obala vojvode Stepe) i ostalih objekata oko nje. U sljedećoj godini na istom mjestu nići će novi kompleks sa orijentalnim restoranom visoke kategorije i dvanaest dućana. Ta izgradnja će mnogo doprinijeti ljepšem izgledu Baščaršije i upotpuniti turističku ponudu grada”, napisano je pod naslovom Srušena kafana “Visoko”.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara