Pozitivno Visoko

Fra Franjo Radman na 11. Regionalnoj konferenciji Zajednice inovativnih nastavnika i nastavnica

Na 11. Regionalnoj konferenciji Zajednice inovativnih nastavnika i nastavnica, održanoj od 22. do 25. kolovoza 2019. u Etno selu Stanišići (Bijeljina) pod geslom „Gradimo zajednicu – moć ljudske povezanosti“ sudjelovalo je preko 300 članova i članica Zajednice inovativnih nastavnika i nastavnica te 20 stručnih suradnika iz područja reforme školstva iz cijele regije.

Među njima je također bio fra Franjo Radman, profesor Sociologije i Informatike u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Podsjetimo, on se krajem 2018. godine našao među 10 najboljih od 157 nominiranih nastavnika i nastavnika u kategoriji Predmetni nastavnik u srednjoj školi. Naime, pod geslom „Nastavnici su važni“ Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika promovira, prepoznaje, ali i nagrađuje one prosvjetne djelatnike koji predano doprinose razvoju odgoja i obrazovanja.

U Bijeljini su se okupili inovativni nastavnici i nastavnice, kako stoji u njihovoj najavi Konferencije, da bi od europskih stručnjaka učili i dijelili iskustva, osjetili da pripadaju velikoj zajednici posvećenih profesionalaca u kojoj se njihov trud cijeni, njihove ideje, promišljanja i brige pažljivo slušaju, ali i kako bi se radovali zajedno i ponovno osjetili svu snagu i moć istinskog obrazovanja. To su također naveli kao temu ovogodišnje Konferencije, a cilj prepoznaju u osvještavanju važnosti izgradnje škole kao zajednice svih njenih članova.

Uz to se raspravljalo o brojnim važnim temama, posebno o reformama školstva. Iako Bosna i Hercegovina nije u EU i nema državnu maturu ni eksternu provjeru rada škola, osjeća se potreba samo-preispitivanja rada naših škola. Ove godine 3. prosinca bit će poznati rezultati prve provedene analize rada škola i ‘moderne pismenosti’ učenika koja je rađena po PISA procesu. Više o tome se može pročitati na internetskim stranicama.

Predavači iz Slovenije, Republike Hrvatske, Srbije i CrneGore objasnili su koliko će sveobuhvatne reforme trebati provesti u BiH. Ništa manje zahtjevan nije ni program TALISproces koji provodi OECD, kojem je u 49 europskih zemalja pristupilo 260 000 nastavnika iz 15000 škola. Iako se škole u BiH suočavaju s manjim brojem upisanih učenika, pravi problem se očituje u vrlo nekompatibilnim programima i stručnosti nastavnika u odnosu na standarde modernog vremena u Europi i svijetu. O tome se također može pročitati u brojnim stručnim izvješćima TALIS testiranja.

Program trodnevne Konferencije ispunjen predavanjima, radionicama, primjerima aktivnosti i dobrih praksi pokazao je kako izgradnja škole kao zajednice, koju čine djeca, nastavnici, školsko osoblje, roditelji i članovi lokalne zajednice, zahtijeva pažljivo planiranje, svjesni napor i puno vježbe.

Među primjerima dobre prakse uvršten je i prikazan dio aktivnosti iz projekta „Šume nade“, koji je s učenicima u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji proveo fra Franjo Radman, želeći kod njih razvijati kritičku svijest i društvenu odgovornost za opće dobro i sve što ih okružuje. Fra Franjo je predstavio film „Priroda i (ne)savjesnost“ snimljen u suradnji s RTV Visoko, a u kojem je pročitan apel autorice tadašnje učenice FKG-a Marije Ivanović upućen lokalnim vlastima.

Na Konferenciji je nastavnička praksa i film prepoznat kao uradak s vrlo aktualnom temom s obzirom na požare koji ovih dana vladaju Amazonom. Radi se naime o reakciji na proljetna paljenja obradivih površina. Vjerujte da se ne radi o bilo kakvoj trivijalnoj stvari ili nekom drugom vidu nepotrebnog oduzimanja vremena. Upravo suprotno, riječ je o vama, vašoj djeci i svim budućim generacijama kojima dugujemo dostojanstvene uvjete za život kakav zaslužuju“, stoji u popratnom tekstu filma koji među gledateljima želi senzibilizirati pojedinačnu odgovornost za sve stvoreno jer„krivnja pada na svakoga pojedinca koji se prema prirodi ne ponaša zaštitnički, praveći od nje najljepši dom, a ne uspomenu nekadašnji ljepota“.

Učenici su tim filmom, uz fra Franjino vodstvo, poručili kako brinu o svojoj budućnosti i da se, zahvaljujući novim šumama nade koje žele posaditi i duboko ukorijeniti u svačiju svijest, nadaju da će promjene biti vidljive u skorašnjoj budućnosti jer dok šume dišu, disat ćemo i mi.

Film se može pogledati klikom na sljedeću poveznicu:

https://youtu.be/eITS0eqWRcA

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh