Naslovnica Svijet Evropa Francuska raz...

Francuska razmatra uvođenje novih sankcija Iranu

Iz francuskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je sugerirano da bi, ukoliko bude potrebno, nove sankcije mogle biti uvedene Iranu zbog balističkog programa te zemlje.

31

Iranski zvaničnici su u nedjelju odbacili poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na pregovore o iranskim balističkim projektilima, kazavši da je njihova svrha zaštita, te da nemaju nikakve veze s nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama, podsjeća Reuters.

“Kao što znate, Evropska unija je već nametnula sankcije na iranske subjekte koji su umiješani u balistički program. Ukoliko to bude potrebno, nove sankcije bi mogle biti uvedene”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Agnes Romatet-Espagne.

Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice optužile Iran da je Houthi pobunjenicima u Jemenu poslao raketu koja je u julu ispaljena na Saudijsku Arabiju i zatražile od Ujedinjenih nacija da pozovu Teheran na odgovornost zbog kršenja dviju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Saudijska Arabija i njeni saveznici optužuju Iran za slanje raketa i drugog oružja Houthijima, tvrdeći da oružje nije bilo prisutno u Jemenu prije nego što su tamo izbili sukobi 2015. godine.

Iran negira te optužbe i za konflikt okrivljuje Rijad.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.