Naslovnica ZDK Politika FTV: Izvršna ...

FTV: Izvršna vlast u ZDK-u i dalje na čekanju

235

Sedam stranaka koje čine parlamentarnu većinu u ZDK-u još nisu postigle dogovor u vezi s formiranjem izvršne vlasti. Uprkos potpisanim principima o zajedničkom djelovanju, sve je očitije da dogovori o raspodjeli resora ne teku potrebnom dinamikom.

Skupštinska većina u ZDK-u, koju čini sedam stranaka, uspjela je konstituirati zakonodavnu vlast, ali tu posao još nije završen. Nisu, naime, izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije. U međuvremenu, traju pregovori o formiranju izvršne vlasti. SDP sa šest mandata u Skupštini pretenduje za poziciju premijera.

– Predsjedništvo SDP-a je održalo sastanak na kojem smo utvrdili devet potencijalnih kandidata za mandatara Vlade ZDK-a, ali od toga neće biti ništa dok ne završimo posao koji se tiče izbora delegata u Dom naroda – kaže Senaid Begić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a ZDK-a.

Ambicije za premijersku poziciju imaju i u Nezavisnom bloku, koji zvanično ima pet skupštinskih mandata. Nezvanično, jedan od zastupnika je istupio iz kluba ove političke stranke i djelovat će nezavisno. Unutar skupštinske većine, u međuvremenu, tri zastupnika SBB-a, dva A-SDA, te zastupnik Stranke za BiH i spomenuti nezavisni zastupnik formirali su zaseban blok.

– Ovih sedam zastupnika dat će punu podršku formiranju vlasti i dat će podršku mandataru koji bude predložen. Normalno da se ostaje u tim principima, samo nam je cilj da se što prije formira vlast – navodi Ramo Isak, zastupnik A-SDA u Skupštini ZDK-a.

Formiranje zasebnog bloka unutar skupštinske većine dodatni je test za potpisnice sporazuma o zajedničkom djelovanju, među kojima su, zbog izbora delegata za Federalni dom naroda, već prisutne tenzije.

– Prvo treba da završimo posao kad je u pitanju zakonodoavna vlast, odnosno, onaj dio posla ukoliko se zakaže sjednica na kojoj ćemo birati delegate za Dom naroda iz ZDK-a – ističe Begić.

Sporazum na kojem se temelji djelovanje skupštinske većine nije ugrožen, tvrdi zastupnik Isak, cilj je što prije početi konkretno djelovati.

– Svi mi koji smo u Skupštini ZDK-a, svih 35 zastupnika, borimo se za jednu dosta bitnu stvar – da ZDK dobije sredstva koja mu pripadaju – poručuje Isak.

Ovaj i svi drugi konkretni potezi za sada su na čekanju jer je, sudeći po trenutnom stanju, borba za pozicije u vlasti izabranim zvaničnicima u prvom planu.

federalna.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.