Geely pregovara sa Aston Martinom

117

Geely je zainteresovan za kupovinu udjela britanskog proizvođača. Navodi se i da je kineski koncern već kontaktirao upravu kompanije Aston Martin, prenosi Financial Times.

MARKETING

Naime, Aston Martin je nedavno objavio informaciju da se očekuje da profit te kompanije za 2019. godinu, bude skoro upola manji nego profit ostvaren 2018. godine. Jedan od glavnih razloga za to je pad potražnje na evropskom tržištu.

Međutim, čelnici britanskog proizvođača vjeruju da će novi, prvi SUV sa značkom njihovog brenda, DBX, pomoći kompaniji da “ponovo stane na svoje noge”. Rečeno je da je već prihvaćeno 1.800 porudžbina za taj model, što je znatno više nego za bilo koji drugi model tog proizvođača.

U nedavnom intervjuu, izvršni direktor komapnije, Endi Palmer, rekao je da je uveren da će DBX, ne samo dovesti nove klijente kompaniji, već i da bi sa lakoćom mogao postati najprodavaniji model kompanije Aston Martin svih vremena. Palmer očekuje da će se na godišnjem nivou prodavati između 4.000 i 5.000 primjeraka modela DBX.

Posljedica pada profita je i pad vrijednosti akcija kompanije Aston Martin. Naime, jedna akcija tog proizvođača sada vrijedi oko 4,5 funti. Krajem 2018. godine, vrijednost akcije je bila oko 19 funti!

Podsjećamo, kineski Geely je vlasnik kompanija kao što su Volvo, Polestar, Lync & Co, Lotus i London EV Company. Takođe, Geely je trenutno najveći pojedinačni vlasnik akcija u njemačkom Daimleru.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara