Naslovnica Lokalne Teme Privreda Generalni dir...

Generalni direktor za međunarodni razvoj pri Ministarstvu vanjskih poslova Švedske Johannes Oljelund posjetio zadrugu BIOS

459

Generalni direktor za međunarodni razvoj pri Ministarstvu vanjskih poslova Švedske Johannes Oljelund u okviru svoje posjete Bosni i Hercegovini susreo se sa poljoprivrednim proizvođačima te razgovarao o realizaciji podrške koju Švedska realizuje kroz partnerski USAID/Sweden Projekat razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II).

U Hrasnici je posjetio kompaniju “Herbos Natura” koja se bavi otkupom i preradom ljekovitog bilja, gljiva i malina, sa fokusom na saradnju sa lokalnim kooperantima u regiji srednje i istočne Bosne. Kompanija sarađuje sa više od hiljadu kooperanata, a sav otkup izvozi u zemlje Evropske unije i Švicarske.

USAID/Sweden FARMA II Projekat podržao je tu kompaniju kroz sufinansiranje tunela za zamrzavanje, osigurao učešće na međunarodnom sajmu u Evropi, te kroz drugu tehničku podršku podržao razvoj ukupnih kapaciteta kompanije.

Oljelund je rekao da Švedska ostaje posvećena podršci razvoja poljoprivrede u BiH, te da nastoje osigurati da lokalni proizvođači budu konkurentni na evropskom tržištu, unaprijede kapacitete i proizvodne tehnologije i istovremeno osiguraju ruralni razvoj i utječu na veću uključenost žena u poduzetništvu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas u Hrasnici i Visokom imao priliku vidjeti konkretne primjere saradnje i potpore ka lokalnom razvoju koji doprinosi stvaranju novih radnih mjesta i šalje pozitivne poruke”, kazao je Oljelund.

Prilikom posjete zadruzi BIOS u Visokom Oljelund je imao priliku saznati više o ulaganjima u proizvodnji plastenika i sistema za navodnjavanje, ali i o izazovima uspostavljanja farme pilića u Srebrenici koja je također podržana nabavkom solarnih panela i radne mašine. Ta podrška je pored jačanja energetske efikasnosti omogučila i bolju produktivnost same kompanije.

“Zadruga BIOS je pružila podršku brojnim lokalnim proizvođačima i zemljoradnicima, te iz godine u godinu širi svoje djelovanje otvarajući nova radna mjesta kako ovdje u Visokom, tako i u drugim zajednicama. Poljoprivreda može biti temelj ekonomskog razvoja te izvor novih radnih mjesta”, zaključio je Oljelund.

Projekt USAID/Sweden FARMA II nastavlja raditi na potpori poljoprivrednim proizvođačima u Bosni i Hercegovini, a sarađuje i sa domaćim institucijama na ostvarivanju reformi važećeg zakonodavstva koje će olakšati rad poljoprivrednim proizvođačima i osigurati im lakši pristup evropskom tržištu, saopćeno je iz tog projekta.

akta.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.