Naslovnica BiH Getinger: Nem...

  Getinger: Nema zagađenja nakon havarije u Rafineriji

  11

  Direktor društva “Optima grupa” Andrej Getinger tvrdi da nema nikakvih ekoloških posljedica, kada je u pitanju zagađenje vazduha i vode, nakon eksplozije i požara u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

  Tvrdi da to potvrđuju i izvršena mjerenja.

  – Pojavile su se insinuacije vezano za pojavu nenakve naftne mrlje u rijeci Savi, koja navodno potiče iz Rafinerije. To nije stvarno stanje stvari, zato što je mjesto na kojem se desila havarija udaljeno od rijeke, a postrojenja za čišćenje industrijskih voda u Rafineriji su radila i u vrijeme havarije. Ta voda, koja je ispuštana u Savu, zadovoljavala je ekološke kriterijume, a zagađenje nije bilo moguće ni putem podzemnih voda – rekao je Getinger na konferenciji za novinare.

  Rafinerija nafte, kako je naveo, od jutros radi uobičajeno te da je u potpunosti je uspostavljena otprema nafte i naftnih derivata, i da se time ispunjavaju sve ugovorne obaveze.

  Na mjestu havarije su nadležni organi, koji utvrđuju njene uzroke.

  – Kad se završi istraga, izvršit ćemo ispitivanje opreme – rekao je Getinger i precizirao da će se, nakon istrage ocijeniti težina štete i uspostaviti funkcija oštećenih dijelova pogona.

  Najavio je da će Rafinerija pružiti pomoć porodici radnika, koji je poginuo u nesreći u tom preduzeću, 9. oktobra u večernjim satima.

  Zahvalio je radnicima Rafinerije koji su tokom havarije, zajedno s vatrogascima, učinili velike napore da ne dođe do širenja požara i veće materijalne štete.

  Getinger je također zahvalio i drugima koji su pružili pomoć, ali i rukovodstvu Hrvatske i Slavonskog Broda što su izrazili volju da pomognu u prevazilaženju posljedica havarije u Rafineriji nafte.

  Osnivač „Optima grupe“ je ruska kompanija “NjeftegazInKor”, vlasnica Rafinerija nafte Bosanski Brod.

  federalna.ba/visoko.co.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.