Naslovnica Lokalne Teme Gimnazija &#8...

Gimnazija “Visoko”: Drugi dan Mirovne sedmice obilježen predstavljanjem knjige “Ja sam Malala”

117

„Jedno dijete. Jedan nastavnik. Jedna knjiga i jedna olovka mogu da promijene svijet. Obrazovanje je jedino rješenje.“ Malala

Drugi dan Mirovne sedmice je obilježen predstavljanjem knjige “Ja sam Malala” koja govori o životu mlade aktivistkinje koja se borila za jednakost žena i obrazovanje. Sa prof. Bosanskog jezika i književnosti Almom Skopljak, knjigu su predstavile učenice jezičkog izbornog područja Amina Smailović, Siradža Laletović i Ena Beganović kao i učenica pedagoškog izbornog područja Lamija Hašimović dok je učenica prirodnog izbornog područja Amina Džinalić otvorila prezentaciju izvedbom numere na violini. Amira Omanović je pročitale odlomke iz djela.

Malala je najmlađi nosilac Nobelove nagrade za mir, djevojka koja je podigla svoj glas protiv nepravde, koja je postala svakodnevnica u njenoj državi. Mlada, željna znanja i neustrašiva, svojim riječima i djelima nadjačala je sve tenkove i oružje ovog svijeta.
Preko noći Malalin život postaje noćna mora, mjesto Swat u kojem je živjela i koje je odisalo ljepotom dolaskom Talibana postaje pakao, a njena želja za znanjem i obrazovanjem postaje njen najveći grijeh. Ne želeći odustati od školovanja, postaje meta Talibana koji izvršavaju atentat nad njom. Vraćajući se kući iz škole u autobusu biva upucana u lobanju i vrat nakon čega prolazi kroz 33 operacije da bi se oporavila. Iako šanse za preživljavanje i nisu bile velike, snaga Malalinog duha pobjeđuje i ona preživljava. Malalina borba nije prestala, na svoj 18. rođendan u Libanonu u blizini granice sa Sirijom otvorila je školu za sirijske izbjeglice koja nudi obrazovanje djevojkama od 14 do 18 godina. Školu finansira neprofitna organizacija koja nosi njezino ime, a nakon otvaranja zamolila je svjetske lidere da “investiraju u knjige, a ne u metke”.

Tekst: Lamija Hašimović 3. e
Fotografije: Lejla Hot 3. d

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.