Gimnazija ‘Visoko’ spremna za online nastavu u vrijeme koronavirusa, jedna od rijetkih škola u ZDK koja ima tehničke mogućnosti

2430
U visočkoj gimnaziji izvršena obuka i pripreme za izvođenje online nastave

Nakon što je od četvrtka, 12. marta, zbog pandemije koronavirusa, iz mjera predostrožnosti, obustavljena nastava u cijelom Zeničko-dobojskom kantonu, brojne institucije i ustanove traže način kako da nastavni proces bude nastavljen u što skorijem periodu. Škole u Kantonu Sarajevo već su počele sa online nastavom za učenike, a istu vrstu nastavnog procesa trebala bi pokrenuti i Gimnazija ‘Visoko’.

MARKETING

Nakon obuke koju su profesori prošlo u subotu, 14. marta, proces podučavanja učenika mogao bi biti nastavljen već u sljedećoj sedmici, ali detaljnija odluka će biti donesena nakon sjednice u ovoj školi koja je zakazana za ponedjeljak.

“U ponedjeljak ćemo, na sjednici, dogovoriti da li će nastava biti izvođena u realnom vremenu ili ćemo postaviti neku drugu vremensku odrednicu, odnosno dogovorit ćemo sve detalje. Trebat će malo vremena da cijeli proces krene svojim tokom, ali platforma Office365 je odlična i nudi mogućnosti da vrlo kreativno osmislimo nastavu”, kazala je za Visoko.co.ba profesorica Bosanskog jezika i književnosti u visočkoj gimnaziji Razija Šahinović.

Adnan Begić, edukator za profesore Gimnazije “Visoko” o procesu online nastave

Cijeli proces omogućen je zahvaljujući profesoru Adinu Begiću, licenciranom saradniku Microsofta, koji je svojevremeno bio zaposlen u Gimnaziji ‘Visoko’, ali sama ideja nije potekla tokom vanredne situacije zbog pandemije koronavirusa. Naime, još 2014. godine pokrenut je proces pripreme za izvođenje online nastave, ali on nikada nije zaživio, te se sada ukazala prilika da bude dovršeno ono što je osoblje Gimnazije “Visoko” odavno imalo u planu.

“Naša škola je uvijek bila kvalitetna i mnogo smo truda i rada ulagali u kvalitet nastave. U principu, na ovaj način, i učenici i profesori će moći raditi od kuće ili sa bilo kojeg mjesta gdje imaju internet konekciju”, dodala je profesorica Šahinović.

Inače, Gimnazija Visoko jedna je od rijetkih škola u Zeničko-dobojskom kantonu koja ima tehničku mogućnost da pokrene ovakav oblik nastave. Pored pokretanja online nastave u vanrednim okolnostima, u kakvim se ovih dana nalazi obrazovni sistem u cijeloj državi, Gimnazija Visoko je ove godine ušla i u pilot-projekt elektronskih dnevnika, što je još jedan korak ka modernizaciji nastave i saradnje učenika, roditelja i škole.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara