Glasajmo protiv “spalionice”, smrada i teških bolesti

Piše: Laki Topalović

1113

Kod naših sugrađana najbolje prolaze eufemizmi koji se plasiraju sa vrha. Više voli svaki naš sugrađanin eufemizam već vrelu štrucu iz pekare il ne znam ti šta drugo. O jednom eufemizmu se upravo otvara rasprava u našem gradu a riječ je o savremenom, ekološkom, čistom, studioznom, standardizovanom centru za upravljanje otpadom koji će imati sve certifikate i proizvodit će čistu vodu i čist zrak a koji će biti napravljen nedaleko od centra grada Visokog.

MARKETING

Ovde vidimo iz samog naziva da nešto nije u redu, jer ništa nije toliko dobro da bi se tako dobro zvalo, barem ne u našem gradu. Kad se u Černobilu pravio eufemizam koji će proizvoditi čistu, jeftinu, lijepu i elegantnu struju, Rusi su bili izrazito radosni i sretni, ali kada je taj eufemizam odletio u zrak i napravio ekološku katastrofu drakonskih razmjera, uvidjeli su da to nije bio nikakav eufemizam već obična nuklearna bomba koja je eksplodirala i zagadila Rusiju i dobar dio Europe.

Da se u Visokom ne bi desila slična situacija, najbolje je da se ovom eufemizmu, to jest Centru za upravljanje otpadom dadne pravi i istinski naziv, da se ne bi desilo da dokaze o čistom, elegantnom, pedantnom Centru za upravljanje otpadom a koji ubrzano plasira lokalna vlast u Visokom, tražimo na raznim kemoterapijama, zračenjima i ostalim metodama liječenja teških bolesti kojih svakako u Visokom ima i previše. Da taj Centar neće proizvoditi ni čist zrak niti bilo šta čisto najbolji dokaz je već otvoreni eufemizam koji se nalazi vrlo blizu mjesta na kojem bi trebalo graditi Centar za otpad, a koji se bavi ekološkim, čistim, lijepim preradama kože i ima sve certifikate a od tog eufemizma grad već deceniju smrdi a prigradsko naselje u kojem se nalazi smrdi još više.

Visoko ima ogromnu stopu rasta broja oboljelih od teških bolesti. Prije ideje o gradnji pomenutog eufemizma u blizini deponije Očazi, u blizini grada, ovi visočki stručnjaci su ponudili jednom selu (tamo gdje aerodrom ima, al ga nema) koje se nalazi nešto dalje od grada, gradnju pomenutog centra. Naravno, mještani sela koji žive uz aerodrom koji ne postoji su odbili takvu glupost i odbili mogućnost da zaposle tri svoja stanovnika u Centar, jer im je to obećano, i odbili mogućnost da tri njihova stanovnika otruju sve njih, jer ovi na vrhu najviše vole eufemizam plus petu kolonu.

Da se ne bi zavaravali, ako građani ne znaju šta je Centar za upravljanje otpadom, treba se objasnit. Centar za upravljanje otpadom je obični eufemizam za spalionicu najgore vrste, za deponiju najnižeg ranga, za tvornicu rakova i smrti. Ova spalionica bi bila izgrađena svega nekoliko kilometara udaljenosti od grada, svega nekoliko metara od rijeke Bosne i svega nekoliko kilometara od raznih prehrambenih i mesnih industrija. Prošle izbore je stranka dobila isključivo zahvaljujući borbi protiv spalionice koju je zamislio trust mozgova iz jedne kompanije, a sad ti isti ljudi žele da naprave spalionicu skoro na istom mjestu ali u vlastitoj režiji.

Na nama je da to spriječimo da se ne bi desilo da Visoko duplo više smrdi i da se broj oboljelih od raka udupla ili utrostruči. Vrijeme je da se “građani” i “seljaci” u Visokom osvijeste jer je po svim pokazateljima Visoko najpodobnije mjesto za pravljenje robovlasničkih proizvodnih pogona ili za ispuštanje otrova i smrada u zemlju, vodu i vazduh, a sve uz olakšice i bez sankcija. Ovo ne smije da se ignoriše jer je u pitanju zdravlje svih stanovnika. Glasajmo protiv “spalionice”, smrada i teških bolesti.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.