Godinu dana nakon uvođenja Povjereništva u OO SDA Visoko: Izborni “nokaut” koji još uvijek traje

1197

Na današnji dan tačno prije godinu dana 16.01.2017.godine uvedeno je Povjereništvo u OO SDA Visoko, a nakon lošeg izbornog rezultata na Lokalnim izborima 2016.godine.

MARKETING

Mirza Ganić zastupnik u Federalnom parlamentu i član KO SDA ZDK imenovan je za Povjerenika u OO SDA Visoko.

Pored Mirze Ganića kao povjerenika u tijelu koje treba da reformiše OO SDA Visoko nalazilo se još 16 članova, a to su:

Amir Zukić (ministar Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta), Senad Karavdić (zastupnik u Skupštini ZDK), Kemal Mušinbegović (zastupnik u Skupštini ZDK), Zlatko Handžić (vijećnik), Mirela Mateša Bukva (vijećnica), Edin Lopo (vijećnik), Emir Džafić (vijećnik), Emir Bešlagić, Zijad Breščić, Hasan Prelić, Aziz Brotlija, Senad Jahić, Edin Hakanović, Mirza Omanović (predsjednik Kluba vijećnika u OV Visoko), Zijada Smailagić (predsjednica AŽ OO SDA Visoko), Emina Jusić (predsjednica AM OO SDA Visoko).

U međuvremenu ovo stranačko tijelo napustili su Hasan Prelić, Senad Jahić i Senad Karavdić. A od jučer istom su pridodati ranije odbačeni Suad Agić i Munib Alibegović te Amil Neimarlija, Mustafa Kubat i Amer Hindija.

OO SDA Visoko je stranka koja participira u Općinskom vijeću Visoko sa najviše vijećnika (7) koji su u opoziciji uz SDP (1) i Našu stranku (1) i stranka od koje se očekivalo mnogo više u smislu opozicionog djelovanju nasuprot pasivnih posmatrača koji nemoćno posmatraju urušavanje Općinskog vijeća kao institucije koju su i sami započeli 2012.godine zajedno sa aktuelnim odmetnicima kojima je narod dao legitimitet da nastave tamo gdje su oni stali.

Očito je da se OO SDA Visoko još nije dozvao od poraza na Lokalnim izborima i još je očitije da se ne znaju u Visokom ponašati kao opozicija koja nikad nisu bili osim u jednom kratkom periodu kada se Munib Alibegović kao tadašnji načelnik općine “otrgnuo kontroli” i formirao svoju većinu u Vijeću, ali je to trajalo kratko jer je već na narednim izborima poražen. Upitno je i to od aktuelnih SDA vijećnika u sadašnjem sazivu OV Visoko koliko je njih odano i lojalno politici ove stranke, a koliko vlastitim interesima i interesima nositelja izvršne vlasti i njihovim jatacima koji ubiru ogromnu materijalnu korist kroz javne nabavke i tendere, a što će u nekoj budućnosti utvrditi i organi države plaćeni za taj dio posla.

Od SDA u Visokom se očekivalo da bude najozbiljnija opozicija i javnosti predoči sve što se radi kroz famozno trezorsko poslovanje i nevjerovatno brzo bogaćenje nositelja izvršne vlasti, a što više ne znaju ni sakriti. Kao stranka koja je osvojila sedam mandata trebali su raditi sve suprotno od onoga što trenutno rade, a pitanje je imaju li kadra i snage da uopšte budu ozbiljan politički protivnik u ambijentu u kojem su svi ostali kupljeni pozicijama u javnom sektoru, uljebljeni u nadzornim i upravnim odborima i kmetovski prisvojeni.

Godinu dana od uvođenja Povjereništva u OO SDA Visoko nadati se da će makar ova stranka dobiti novog predsjednika, samo je još pitanje ko bi to mogao biti? Možda se desi povratak na velika vrata Muniba Alibegovića?

Komentari

komentara