Naslovnica BiH Godišnjica od...

  Godišnjica od zločina u ‘Koštanoj bolnici’

  86

  25. godišnjica od počinjenog zločina u logoru ‘Koštana bolnica’ u Stocu obilježena je polaganjem cvijeća. Bivši logoraši i njihove porodice prisjetili su se svih strahota kroz koje su prolazili zatočeni muškarci bošnjačke nacionalnosti od maja do oktobra 1993. godine.

  ‘Koštana bolnica’ bila je poznata po liječenju koštanih oboljenja, a 1993. godine postala je zloglasni logor koji je formiralo Hrvatsko vijeće odbrane za građane bošnjačke nacionalnosti Stoca i okolnih sela. 25 godina nakon preživljenih strahota mnogi logoraši prisjećaju se tog razdoblja.

  “Bio sam maloljetnik – imao sam 17 godina. Bio sam zatvoren u Koštanoj bolnici. Prošao sam svaku torturu, udaranje… Moje sjećanje na Koštanu bolnicu je teško i tužno – tu sam vidio mrtva čovjeka, prvi put su me bili, prvi put sam kopao čovjeka, koji je moj rođak”, govori Amer Đulić, predsjednik Udruženja logoraša Stolac

  Amer Obradović bivši je logoraš: “Ovdje sam bio 3 mjeseca, kao maloljetnik, i svjedočio sam strašnim torturama. Ovdje su trojica ljudi ubijeni, četvrti je u Gabeli podlegao od zlostavljanja koje je ovdje doživio”.

  Preživjeli logoraši kažu da im nije lako doći na mjesto zlostavljanja, ali ne žele dozvoliti da žrtve budu zaboravljene.

  “Hoćemo da budemo jednaki s ostalima. Ovi koji vladaju smatraju da moramo biti potčinjeni njima”, poručuje bivši logoraš Mustafa Dizdar.

  Kroz logor ‘Koštana bolnica’ prošlo je oko 3.500 zatvorenika, 5 ih nije preživjelo.

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.