Naslovnica BiH Gordana Tadić...

  Gordana Tadić izabrana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH

  38

  Gordana Tadić novi je glavni tužilac Tužilaštva BiH, odlučili su članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Tadić je istakla da su rezultati rada ove pravosudne institucije dobri. Treba podsjetiti da je Tadić u proteklih više od dvije godine bila vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

  videoprilog Faruka Durmiševića (Dnevnik 2)

  Gordana Tadić bila je prvorangirani kandidat prije predstavljanja plana programa kao glavni tužilac Tužilaštva BiH. Kao najveći uspjeh tokom rukovođenja Tužilaštvom BiH istakla je to da je Tužilaštvo radilo u kontinuitetu i da je zaslužna što je BiH skinuta sa sive liste FATF-a. Uspjesi Tužilaštva BiH su i nova zgrada.

  Za Tadić glavni krivac lošeg povjerenja građana u pravosuđe su mediji koji, kako je rekla, nisu profesionalni. Dodala je da su uposlenici bili uplašeni i u stresnom stanju u iščekivanju rješenja statusa Tužilaštva BiH. Ogromnu podršku Tadić pružila je Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a.

  – Jasno je kakva je dosad bila situacija o pričama da se pojedine optužnice montiraju, da u tome sudjeluju glavni tužioci. Smatram da će ona znati smiriti situaciju – kazala je Jukić.

  Dok je Tadić govorila o pozitivnim rezultatima, protukandidati su iznosili drugačije stavove.

  Tako je Munib Halilović, federalni tužilac, kazao da su rezultati rada u procesuiranju korupcije ispod svakog nivoa, a i znanje pojedinih tužilaca u državnom tužilaštvu nije zadovoljavaće, te da se Tužilaštvo BiH mora više i transparentije otvoriti prema javnosti.

  Diana Kajmaković je u izlaganju istakla da Tužilaštvo BiH ne smije biti ni politička ni bokserska vreća. Posebno se osvrnula i na procesuiranje ratnih zločina, kazavši da se treba vratiti stara shema orgnanizacije rada u ovom odjelu.

  Goran Nezirović, član VSTV-a nakon prezentacija programa rada, kazao je da neće glasati niti za jednog kandidata te je tražio da konkurs bude poništen, ali njegovom zahtjevu nije udovoljeno. Komentarišući prezentacije rada, istakao je da su Kajmaković i Halilović imali konkretnije prezentacije, dok je Tadić bila previše uopštena i nije govorila o konkretnim mjerama.

  Nakon izbora Gordane Tadić za novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH iz ove pravosudne institucije mnogobrojnim novinarima rečeno je da se Tadić neće obratiti novinarima. Također, iz VSTV-a novinarima se nije htio obratiti ni Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

   

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.