Gorušanović-Butigan: Pravosuđe do sada nije pokazalo dobre rezultate, potrebne hitne izmjene Zakona o VSTS

116
Sanela Gorušanović-Butigan
Sanela Gorušanović-Butigan

Posebno smatram bitnim da VSTS treba da ima dobru saradnju sa svim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini. Došla sam u malo nezgodnom trenutku, pa ne mogu da se pohvalim nekim rezultatima. Ali, obišla sam brojne sudove. Obavit ću sastanke i sa sudijama iz FBiH. Moje mišljenje o VSTS je drugačije u odnosu na period dok nisam stigla u VSTS, kazala je Sanela Gorušanović-Butigan predsjedavajuća VSTS u svom uvodnom izlaganju pred članovima Privremene istražne komisije Predstavničkog doma BiH za utvrđivanje stanja u oblasti pravosudnih institucija u BiH.

MARKETING

Dodala je i da su najveća nadležnost VSTS imenovanja, zbog čega su vrlo često izloženi kritici. Nekada, kazala je, odstupaju od kriterijuma rang liste, a nemaju priliku da objasne zašto su to uradili. Naglasila je da su hitno potrebne izmjene Zakona o VSTS.

“Pravosuđe do sada nije pokazalo dobre rezultate i moramo raditi na tome. Ja imam viziju, ali sam ovdje tek pola godine. Ne mogu da govorim o periodu prije mog dolaska. Savjet zaista radi na poboljšanju stanja u pravosuđu. Dobro je što će se ove godine promijeniti gotovo svi članovi VSTS, dobit ćemo novu snagu. U februaru ćemo formirati predsjedništvo VSTS”, dodala je Sanela Gorušanović-Butigan.

S obzirom na to da je jedan od prioriteta navela izmjene Zakona o VSTS-u, uključio se zamjenik predsjedavajućeg Komisije Dragan Mektić i poručio da je je krajnje vrijeme da BiH profunkcioniše kao pravna država. U tom kontekstu pitao je koje su to Gorušanović-Butigan koje su to ključne izmjene neophodne.

“Razgovarali smo sa brojnim osobama iz oblasti pravosuđa. Neki od njih su predlagali i dva Savjeta, postavljalo se pitanje i da li VSTS treba ikome odgovarati za svoj rad. Zanima me Vaše viđenje”, pitao je Mektić.

“Ako govorimo o hitnim izmjenama, one su obuhvatile odgovornost članova Savjeta. I sukob interesa je u tim hitnim izmjenama uključen. Ne mislim da bi se Savjet trebao razdvojiti, ali mislim da treba da imamo dva podsavjeta. Podsavjet sudija i podsavjet tužilaca”, kazala je Sanela Gorušanović-Butigan.

Branislav Borenovic i Damir Arnaut otvorili su i pitanje CMS sistema, zašto ga Tužilaštvo ne koristi. Gorušanović-Butigan je odgovorila da nije još imala sastanak sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić kako bi je to pitala.

Visoko.co.ba / federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.