Politika

Gotovo dvije decenije od prijema u VE – gdje je BiH danas?

Bosna i Hercegovina se još 2002. i službeno izjasnila da joj je cilj izgradnja društva s europskim vrijednostima. Godine prolaze, a kakvi su rezultati – istražila je ekipa Federalna televizija.

Godine 2002. pred zgradom Vijeća Europe zavijorila se zastava BiH. Naša zemlja primljena je u članstvo Vijeća, ali s dugačkim spiskom uputa. Njihova suština bila je kako stvoriti ambijent za normalan život ljudi.

– Danas je dan slavlja za BiH i Europu. Danas slavimo pobjedu države BiH i pobjedu najviših europskih vrijednosti – poručio je tada Walter Schwimmer, u to vrijeme glavni tajnik Vijeća Europe.

Prošlo je gotovo dvije decenije od tada. Gdje smo sada?

– Prije 17 godina kad je BiH postala članica Vijeća Europe za građane ove zemlje otvorio se prostor nade da bi mogli i oni sami postati dio europskog kulturnog civilizacijskog prostora. Nažalost, kako je vrijeme odmicalo mi umjesto da smo bivali sve više dio tog kulturnog prostora, mi smo objektivno sve dalje od tog kulturnog prostora – smatra akademik Slavo Kukić.

– Jesu napravljeni određeni pomaci u smislu približavanja BiH Europskoj uniji. To su neke reforme koje nisu vidljive okom običnoga građana, ali ono što je važno istaći jeste da ta socioekonomska situacija unutar BiH nije ni približno na onom nivou kao što je, recimo, u Republici Hrvatskoj – ocjenjuje Haris Plakalo, generalni sekretar Europskog pokreta u BiH.

BiH jeste okrenuta europskim vrijednostima, ali je značajaniji napredak još sputan grubom stvarnošću.

– Vrlo je teško danas govoriti o ovim procesima koji jesu konkretna dobit za građane bez osvrtanja na vrlo složenu političku situaciju. Mi u ovom momentu zaista imamo snage koje uporno žele disoluciju BiH i ne možemo žmiriti pred tim – ističe Alma Kratina, članica Predsjedništva DF-a.

Zastupnica u Federalnom parlamentu podsjeća na niz zakona koji su doneseni po europskim standardima, ali da njihove primjene nema.

– Činjenica je da bez ozbiljnih reformi skoro u svim važnim segmentima života ne možemo ispoštovati sve ono što ti zakoni kad ih donesemo zapravo jesu: benefit za građane – zaključuje Kratina.

Optimizma zasada nedostaje. Europa, ipak, čeka ljepše vijesti. Bh. građani još više.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh