Naslovnica Lokalne Teme Grad Visoko p...

Grad Visoko prvo kupio “Staru poštu”, a tek u petak na sjednici Gradskog vijeća traži od vijećnika da izglasa 271.000KM za tu namjenu?

Da bi bilo ko u ime Grada raspolagao sa imovinom, a tu spada kupovina i prodaja, mora imati saglasnost Vijeća. Samim tim prilikom kupovine Općinski Pravobranilac je morala imati saglasnost Vijeća za kupovinu.

771

Prvo je javnosti nejasno za koje potrebe je tadašnja Općina, a sadašnji Grad uopšte kabadahijski i nasilno istjerala KTK iz njihovog prostora tzv. “Stare pošte”, a zatim isti taj prostor kupila u sudskoj prodaji za 271.000KM!?

Pom principu prvo kupi, a zatim pribavljaj potrebne Odluke, Grad Visoko će tek u petak na svojoj prvoj sjednici od vijećnika tražiti da odobri ovakav način ponašanja izvršne vlasti, što je neouobičajena praksa, ali u Visokom izvodiva obzirom na apsolutnu poslušnost interesno povezanih koalicionih partnera.

Nakon što su je prvo oteli od stvarnog vlasnika – KTK Visoko i nakon što je cijeli slučaj završio na Sudu, Općina Visoko nije odustala od želje da postane vlasnik zgrade Stare Pošte u Visokom. Ovoga puta pomenutu zgradu su kupili na prvoj sudskoj prodaji za 271.000KM.

Za ovu kupovinu je bilo zainteresovano sedam ponuđača. Zgrada je ranije bila procijenjena na 251.000KM po vještaku Ejubu Čelikoviću.

Pred sudincom Vesnom Latinović među sedam zainteresovanih kupaca bila su i dva tražioca izvršenja od kojih je jedan bila Općina Visoko, a drugi advokat Burić u ime advokata Hadžića.

Nekretnina se nije mogla prodati ispod 1/2 procijenjene vrijednosti, a poslije 14 krugova nadmetanja najbolju ponudu je dala Općina Visoko.

I dalje ostaje nejasno za koju namjenu Grad Visoko kupuje ovu zgradu novcem poreznih obveznika iz javnog proračuna, a još nejasnije je kako se nešto može unaprijed kupovati novcem koji ne postoji i koji tek treba da se odobri od strane zakonodavne vlasti i budžetski rasporedi u tu namjenu?

Međutim, Visoko je ovo, a tu su sva čuda moguća.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.