Gradonačelnik Mirza Ganić i zastupnica Mirela Mateša Bukva posjetili Samostan sv. Bonaventure

354

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić sa saradnicima i zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Mirela Mateša Bukva boravili su danas u zvaničnoj posjeti Franjevačkom samostanu svetog Bonaventure u našem gradu. Domaćini su bili gvardijan fra Franjo Radman i fra Ivan Nujić, a posjet je iskorišten i za obilazak brojnih znamenitosti ovog nacionalnog spomenika naše zemlje.

Tokom posjeta domaćini su predstavili etnografsku zbirku, lapidarij, biblioteku, kao i druge dijelove samostana, od kojih žele Visokom podariti još jedno lijepo mjesto za obilazak, ali i edukaciju. Kako su istaknuli iz visočkog samostana, želja je uz određena finansijska sredstva i mnogo truda, zbirke objediniti u jednu cjelinu, postavku koja bi bila reprezentativna i našla se i u turističkoj ponudi našeg grada. Zadovoljstvo obilaskom i viđenim nije krio ni gradonačelnik.

– Moram izraziti svoje zadovoljstvo ovom zvaničnom posjetom, a posebno sam oduševljen onim što sam danas tokom ovog boravka uspio da vidim. Od strane Gradske uprave Visoko mogu obećati punu podršku u svemu što radite, a posebno se radujem što će naš grad kroz projekat koji pripremate, a koji ćemo i finansijski podržati, dobiti još jedno lijepo mjesto za obilazak, kako za naše sugrađane, tako i za turiste koji nam dolaze. – kazao je gradonačelnik Mirza Ganić.

Ovaj posjet je iskorišten i za razgovor o brojnim drugim temama, a još jedna tema vrijedna razgovora bila je i crkva u Milima, koja je također nacionalni spomenik naše zemlje, kojoj je neophodna obnova i konzervacija, ali i koja je izuzetan historijski spomenik, kao i turistički potencijal Visokog.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.