Grah – Iznimna energetska vrijednost

627

Riječ je o jednogodišnjoj biljci iz porodice mahunarki koja je stigla iz Amerike u Europu u 16. stoljeću zajedno s krompirom i kukuruzom. Razlikujemo mladi i suhi grah. Mladi je dostupan svega nekoliko mjeseci u godini, a suhi pak možete nabaviti i konzumirati uvijek. Ova najpoznatija mahunarka razvila je nebrojeno vrsta a vjerojatno isto toliko i načina korištenja.

Grah posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin te minerale dušik, kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Predstavlja odličan izvor bjelančevina a za razliku od drugih izvora grah ima malo masti, te ne sadrži one zasićene kao ni holesterol.

Odličan je izvor dijetalnih vlakana koja doprinose osjećaju sitosti održavajući nivo šećera u krvi stabilnim. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, tiamina, piridoksina (B6), vitamina K, riboflavina (B2), pantotenske kiseline i niacina (B3).

Iako je na našim stolovima od davnina, tek mu je nedavno posvećena puna pažnja koju zaslužuje obzirom na sve veću popularnost zdravog načina prehrane. Zaista možemo reći kako je riječ o superhrani obzirom da grah sadržava u jednom vlakna, proteine i antioksidante. Upravo zbog spomenutih vrijednosti grah iznimno pozitivno djeluje na naše zdravlje. Snižava holesterol, regulira šećer u krvi i proizvodnju inzulina obzirom na nizak glikemijski indeks i složene ugljikohidrate koji se polako probavljaju, dobar je za zdravlje probavnog trakta i štiti od raka, a pogotovo onog debelog crijeva.

grah2Obzirom da sve vrste graha od kojih mnoge možete naći i u našem podneblju poput zelenčeka, trešnjevca, crvenog, bijelog i crnog graha sadrže vrlo malo masnoća i kalorija, preporučljivo ga je jesti čim više a osobito se preporuča dijabetičarima te ostalima koji žele regulirati tjelesnu težinu.

Grah dokazano smanjuje i rizik od srčanih bolesti zbog već spomenutog prirodno niskog udjela masnoće, izostanka zasićenih masnoća i trans-masti i to za čak 82 posto. Ni tu nije kraj. Na red dolazi folna kiselina kojom grah obiluje a koja je iznimno važna za trudnice a povoljno utječe i na mentalno zdravlje zbog vitamina tiamina koji sudjeluje u proizvodnji energije i sintezi acetilkolina, neurotransmitera za pamćenje.

Komentari

komentara