Granulić: Povećanje cijena rada malo, ali je početak

140

Milenko Granulić, predsjednik Sindikat zdravstva i socijalne zaštite u Savezu sindikata Republike Srpske smatra da je povećanje cijene rada za zdravstvene radnike od 1. oktobra sa 135 na 145 KM malo, ali pozitivno jer je nakon 11 godina došlo do povećanja plata u ovom sektoru.

MARKETING

“Samo prvi dio naših zahtjeva je ispunjen, to je povećanje cijene rada sa 135 na 145 KM koje će vaćiti do 31. decembra i da ćemo nastaviti pregovore za dalje povećanje. Naš zahtjev je bio da se od 1. decembra, a najduže do 1. marta 2020. godine ide sa povećanjem od još pet odsto cijene rada, i da bi krajem iduće godine još išlo pet posto da pokušamo zadrćati, odnosno ublažiti odlazak zdravstvenih radnika sa ovih prosotra”, rekao je Granulić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

U prosjeku plate radnika u zdravstvu biće povećane za 50 do 60 KM za srednji medicinski kadar, a oko 200 KM za ljekare, a da će za tri mjeseca za to Vlada RS-a izdvojiti dodatnih šest miliona KM.

Predstavnici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite, Strukovnog sindikata doktora medicine, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu juče su sa predstavnicima Vlade RS i resornog ministarstva razgovarali o položaju zaposlenih u zdravstvu.

Granulić je rekao da srednji medicinski kadar masovno odlazi, pogotovo stručni kvalitetni kadar, a da je dodatni problem što se otvorila mogućnost da “kolege prelaze u Federaciju Bosne i Hercegovine zato što oni imaju daleko veće plate”.

“Pokazalo se da Zakon o platama nije dobar i nije povoljan za zdravstvene radnike”, kazao je Granulić i dodao da će nastojati da vrate kolektivne ugovore u zdravstveni sistem.

On očekuje da će obećanje o povećanju cijene rada biti verifikovano sljedeće sedmice, te da će nakon mjesec dana ponovo pregovarati.

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućem štrajku drugih sindikata koji su učestvovali u sastanku Granulić je istakao da su imali priliku da kažu da nisu zadovoljni onim što je Vlada RS-a predložila.

Rekao je i da se ne zna tačan broj medicinskih radnika koji su napustili RS, ali da je iz ovog Sindikata otišlo 400 do 500 medicinskih sestara i tehničara.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS na konferenciji za novinare rekla je da su potrebne brze i efikasne mjere za usporavanje odlaska radnika sa ovih prostora.

“Uputili smo Vladi RS dokumet i očekujemo tematsku sjednicu kako zaustaviti odlazak sa ovih prostora, odnosno koje su to mjere koje bi mogle ublažiti odlazaka jer nam je jasno da niko nema mogućnost da zaustavi odlazak”, rekla je Mišić i dodala da očekuje da će Vlada RS donijeti set mjera koje će poboljšati ekonomski i socijalni položaj radnika.

Savez sindikata RS-a predložio je Vladi RS-a mjere podjeljenje na zakonodvane i strateške aktivnosti i socijalni dijalog. Ranka Mišić istakla je da potrebno izmjeniti set zakona ili donijeti nova zakonska rješenja navodeći primjer Zakona o  koji je “pokazao je sve svoje slabosti i neprimjenjivost u značajnom broju članova koji se tiču direktno prava radnika”.

Ona smatra da je zbog sve više teških povreda na radu povreda sa smrtnim ishodom potrebno donijeti i strategiju bezbjednosti, zaštite i zdravlja na radu. Druga strateška stvar je program socijalnog zbrinjavanja, jer nešto manje od 11.000 radnika i dalje čeka da im se uveže radni staž da bi mogli ostvariti svoja prava.

“Kroz treći segmet mjera ekonomski reformi pozicionirali smo Ekonomsko-socijalni savjet, odnosno apostrofirali pravni okvir a to je Ustav RS koji kaže da se plate uređuju zakonom i kolektivnim ugovorom. što trenutno nije slučaj u RS”, rekla je Mišić.

Naglasila je da potrebno donošenje trogodišnjeg dokumenta u kome bi se Vlada RS obavezala i precizirala rast plata u RS-a.

“Najmanji iznos prosječne plate mi predlažemo tri godine i najmanji iznos od 10 posto, što bi značilo za sektorske plate da ni u jednom sektoru plata ne bi mogla da raste ispod 10 odsot, ali bi se  stvorili uslovi da mogu da rastu i 20 i više odsto zavisno od kapaciteta privrednih subjekata. Želimo da postignemo da radnici znaju da će doći do povećanja plata”, rekla je Mišić.

visoko.co.ba/federalna.ba/AA

 

Komentari

komentara