Greenpeace / BiH među najgorim zemljama svijeta: Profit daleko važniji od zdravlja

233
Foto: Greenpeace / SO2 mapa
Foto: Greenpeace / SO2 mapa

Prema podacima iznesenim u analizi koju je proveo Greenpeace, termoelektrane i industrije koje spaljuju ugalj i naftu odgovorne su za dvije trećine žarišta antropogenih emisija sumpordioksida koje su registrovali NASA sateliti.

Rafinerije nafte i topionice metala drugi su glavni izvori tog zagađenja u svijetu, navode iz Greenpeacea.

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju ističe da se Bosna i Hercegovina opet našla na popisu najgorih.

“Rješenja za problem katastrofalno visokih emisija sumpordioksida iz BiH termoelektrana postoje i trebala su se davno implementirati. Nažalost, BiH donosiocima odluka je, po svemu sudeći, profit daleko važniji od zdravlja stanovništva”, istakao je Žiško, saopćeno je iz tog centra.

Analitičar u “Greenpeace Nordic” Lauri Myllyvirta je rekao da je izgaranje fosilnih goriva poput uglja, nafte i plina najveći izvor emisije sumpordioksida, što za rezultat ima katastrofalno zagađenje zraka koje prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme stanovništva.

“Čista energija mogla bi uštedjeti milijarde dolara na zdravstvenim troškovima i sačuvati hiljade života svake godine”, rekao je Myllyvirta.

Sunil Dahiya iz “Greenpeacea” Istočne Azije je rekao da zagađenje zraka i problem klimatskih promjena dijele isto rješenje.

“Vlade širom svijeta su dužne zaštititi zdravlje svojih građana tako što će prestati ulagati u fosilna goriva i preorijentisati se na korištenje sigurnih i održivih izvora energije”, naglasio je Dahiya.

*Ovaj tekst na portalu Visoko.co.ba objavljen je kao dio projekta “Zelena promocija – ekološka svijest kao stub zdrave i čiste životne sredine”, koji provodi redakcija portala Visoko.co.ba, uz podršku i sufinansiranje iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

 

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara