Grupa huligana upala u redakciju Radiosarajevo.ba i prijetila novinarima, dvije osobe uhapšene

514

Dvije osobe su uhapšene nakon što su brojni mediji izvijestili kako je grupa huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, upala u redakciju portala Radiosarajevo.ba. Tom prilikom, navedeno je iz redakcije ovog portala, upućene su prijetnje novinarima ove redakcije, zbog teksta u kojem su objavili informaciju da je navijač FK Sarajevo uhapšen u Bjelorusiji, zbog posjedovanja opojnih droga.

MARKETING

“Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja. Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača”, navedeno je u saopćenju redakcije Radiosarajevo.ba.

Slučaj je prijavljen policiji, a poslije istražnih radnji sarajevska policija je privela dvije osumnjičene osobe.

Podrška vlasti i novinarskih asocijacija i udruženja

Nakon napada redakciju su posjetili i premijer KS Edin Forto, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić. Oni su dali podršku novinarima i obećali da će nadležni organi poduzeti sve mjere da počinitelji odgovaraju pred licem pravde. Naglašeno je kako je vlasti u Kantonu Sarajevo stalo do slobode i sigurnosti svakog građanina.

“Prijetnje medijima, novinarima i njihovim porodicama su nedopustive i iz toga nema izuzeća, ni za navijače, biznismene ili političare. Navijačima je mjesto na tribinama, a novinarima u redakcijama”, izjavio je premijer Edin Forto.

Prijetnje i napad su osudili iz Društva novinara BiH koji ovaj čin smatraju direktnim atakom na slobodu pisane riječi, kao i na rad i dostojanstvo novinara.

“Stoga Društvo novinara BiH poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da istraži ovaj slučaj i uhapsi počinioce ovog napada, te da zaštiti zaposlene u pomenutoj redakciji“, saopćili su iz novinarskog udruženja.

Iz Misije OSCE-a u BiH putem Twittera su poručili da najoštrije osuđuju napad na redakciju te pozvali nadležne organe da što prije provedu istragu.

“Novinari moraju biti slobodni da obavljaju svoj posao”, poručili su.

Također, podršku novinarima portala Radiosarajevo.ba uputio je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić u obraćanju javnosti, zatraživši što brže procesuiranje odgovornih za ovaj slučaj.

“Nadam se da će sudski i tužilački organi kažnjavanjem počinilaca poslati jasnu poruku da se ne smije napadati na medije i slobodu govora koja je temelj demokratskog društva”, poručio je premijer Novalić.

Budući da je slučaj usko povezan sa sportskim klubovima i sportskim novinarstvom, oglasila se i Asocijacija sportskih novinar FBiH, istaknuvši kako “huligani žele zastrašiti sve novinare”.

“Novinari pišu o osjetljivim temama, ne bave se navijačima na senzacionalistički način, nego u načelu. Ovakav brutalni napad pokazuje koliko su navijači postali osioni u nedostatku reakcije sistema. Pozivamo sve kolege i sve medije na profesionalnu solidarnost u ovakvim situacijama. Tako ćemo, onima koji vrše pritiske, pokazati da svoje ambicije ne mogu ostvarivati na taj način”, kaže se u saopćenju Asocijacije sportskih novinara FBiH.

Napadi na novinare moraju prestati!

Podsjećamo, ovo je samo jedan od niza napada i pritisaka, čija su meta bili novinari, u posljednjih godinu dana. I članovi redakcije našeg portala bili su, nažalost, predmet ovakvih prijetnji u posljednje vrijeme, a rezultat svega jeste sudski epilog slučajeva u kojima su predmet prijetnji bili članovi redakcije portala Visoko.co.ba.

Stoga, ovim putem, redakcija portala Visoko.co.ba osuđuje svaku vrstu napada na kolege novinare i pritiska na medije, te poziva nadležne da reaguju u svim ovakvim slučajevima i zaštiti novinare, slobodu izražavanja i slobodu medija, koji su jedni od stubova demokratskih društava, kakvo je bosanskohercegovačko.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara