Guterres: Nebavljenje klimatskim promjenama vodi u ekonomsku katastrofu

58

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija António Guterres u četvrtak je zatražio od zemalja i kompanija da se bave klimatskim promjenama, istaknuvši da bi neuspjeh u suočavanju s njima značio „ekonomsku katastrofu“.

Govoreći na godišnjem samitu UN-a o klimi u Madridu, Guterres je izjavio kako strahovanja da bi rezovi emisije stakleničkih gasova naškodili postojećim industrijama, ignoriraju prilike koje stvara „zelena ekonomija“.

– Već previše dugo vremena, tajni interesi stoje iza lažne priče da su ekonomski rast i bavljenje klimatskim promjenama inkompatibilni. To je nonsens – kazao je.

– Zapravo je neuspjeh u suočavanju s globalnim zagrijavanjem recept za ekonomsku katastrofu – izjavio je čelnik Svjetske organizacije.

On je naveo studiju koja pokazuje da bi okretanje ekonomiji koja se oslanja na smanjenje emisije stakleničkih gasova moglo stvoriti 65 miliona novih radnih mjesta godišnje širom svijeta i povećalo bi ekonomski rast za 26 triliona dolara do 2030.

Naučnici tvrde da bi zemlje trebali prestati s sagorijevanjem fosilnih goriva barem do 2050. godine kako bi osigurale da globalne temperature u ovom stoljeću ne zabilježe rast viši od 1,5 stepeni Celsiusa.

– Tu tranziciju treba obaviti kako bi koristila svakome. Nečinjenje te tranzicije donijelo bi korist, kao što sam rekao, samo najbogatijima – izjavio je Guterres, prenosi Associated Press.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara