Naslovnica Svijet Regija Hahn danas u ...

Hahn danas u Skoplji i Tirani

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn posjetiće danas Skoplje i Tiranu u sklopu priprema za pokretanje pristupnih pregovora sa Makedonijom i Albanijom u junu 2019. godine.

32

Kako je najavila Evropska komisija, Hahn će se u Skoplju sastati sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, predsjednikom parlamenta Taljatom Džaferijem i predstavnicima političkih partija i civilnog društva.

Hahn će prisustvovati sjednici Vlade Makedonije koja će imati samo jednu tačku: Informacija o konceptu i strukturi pregovora za pristupanje Makedonije Evropskoj uniji.

U Tirani će se Hahn sastati sa premijerom Edijem Ramom i predstavnicima vlade, najavila je Evropska komisija, prenosi Beta.

Ministri EU saglasili su se krajem juna u Luksemburgu da pristupni pregovori sa Albanijom i Makedonijom budu otvoreni u junu 2019. godine, poslije evropskih izbora, ako dvije zemlje budu i dalje napredovale u reformama koje zahtjeva EU, posebno Albanija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kada je riječ o Makedoniji odlučujući će biti rezultat referenduma na kojem građani treba da potvrde sporazum Atine i Skoplja o imenu makedonske države.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.