Hakerski napad u Bugarskoj: Uhapšen vlasnik TAD Group

94

Vlasnik kompanije TAD Group Ivan Todorov, osumnjičen da je na čelu grupe koja je iz baze bugarske Agencije za nacionalne prihode (NAP) ukrala podatke oko pet miliona ljudi, uhapšen je u Sofiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

MARKETING

Bugarska nacionalna televizija (BNT) javila je kako je Todorov u Bugarsku danas došao avionom iz Istanbula i da je uhapšen na aerodromu u Sofiji. Prvo je prevezn u bolnicu radi ljekarskog pregleda, a potom je prebačen u prostorije Nacionalne obavještajne službe (NSS).

Todorov je osumnjičen za učešće u cyber terorizmu.

Grupa koju su činili on i pomagači, tereti se da je iz baze Agencije za nacionalne prihode (NAP) ukrala lične podatke, podatke o zaradi, zdravstvenom osiguranju i porezima oko pet miliona ljudi.

Todorov čin opisuje se jednakim terorizmu.

Ranije su privedeni Georgi Yankov, direktor Odjela za trgovinu u TAD Group i 20-godišnji kompjuterski stručnjak Kristyan Boykov koji su pušteni uz kauciju od po 10.000 eura.

Ministar finansija Vladislav Goranov je, komentarišući slučaj koji se dogodio 29. juna, a o kojem je javnost obaviještena dvije sedmice kasnije, kazao kako podaci do kojih su hakeri došli, ne mogu biti zloupotrijebljeni.

Visoko.co.ba / AA

Komentari

komentara