ZanimljivostiReceptiHanumin pupak, krofnice neobičnog naziva i nezaboravnog okusa

Hanumin pupak, krofnice neobičnog naziva i nezaboravnog okusa

Krofnice Hanumin pupak imaju neobičan naziv, ali njihov okus je nešto što ćete dugo pamtiti. Ovaj kolač ima više verzija i naziva, ali ovaj recept su domaćice u Turskoj rado posluživale gostima.
Riječ je o orijentalnoj poslastici za koju se vjeruje da je nastala u sultanovom hramu, a važnu ulogu predstavlja sam čin prženja. S obzirom na različite recepte ovog kolača možete ga prpremati koristeći orahe, ali u nastavku teksta donosimo vam nešto drugačiji recept i sastojke za njegovu pripremu.

Sastojci koji su vam potrebni za tijesto:

100 g putera (margarina)
2 jaja
1 kašika šećera
1,5 čaša vode
2 čaše brašna
1/2 praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 kašika gustina

Za prženje:

2 čaše ulja

Za agdu:

1,5 čaša šećera
2 čaše vode
sok od pola limuna

Priprema:

Potrebno je prvo skuhati agdu: pomiješajte vodu i šećer i stavite ih da se kuhaju. Kada smjesa proključa, ostavite da ključa otprilike još 10 minuta. Pred kraj dodajte sok od limuna, skinite šerpu sa peći, poklopite i ostavite da se ohladi.

U drugu šerpu sipajte sastojke za tijesto: vodu, šećer, so i puter stavite da se zagrijavaju, a nakon što se puter u potpunosti istopi dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i gustinom uz neprestano miješanje kuhajte smjesu oko pet minuta.

Tijesto sklonite sa peći i ohladite do mlakog, zatim dodajite jedno po jedno jaje i svako mikserom dobro umiješajte. Od tijesta uzimajte komade veličine oraha i formirajte loptice, a nakon toga pritiskom prsta u sredini svake napravite otvor (pupak).

Ulje za prženje ulijte u dublju tavu i u hladno redajte kolačiće. Kada napunite posudu, uključite šporet i neka se kolači prže dok ne dobiju zlatnu boju. Nakon što slatkiše izvadite iz ulja, odmah nakon toga ih stavite u ohlađenu agdu. Nakon minut-dva ih izvadite na tanjir za serviranje i po želji ih možete posuti mljevenim pistacijama ili lješnjicima, a kao dekoracija može vam poslužiti šumsko voće.

Ukoliko vam ostane tijesta svaki put trebate ohladiti ulje od prethodnog prženja i tek tada stavljati kolače.

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE