Naslovnica Svijet Regija Haradinaj pov...

Haradinaj povukao platformu za dijalog sa Srbijom

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj povukao je iz skupštinske rasprave prijedlog Platforme za dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

39

Na konferenciji za medije Haradinaj je rekao da je tu odluku donio imajući u vidu veliko interesovanje za raspravu u političkim strankama, u parlamentu i među građanima.

“Da bi dali vremena raspravi i kako bi izbjegli lomove među strankama povukli smo platformu za razgovore sa Srbijom. Tako dajemo vremena političkom spektru da doprinese idejama i prijedlozima. Kosovo ima potrebe da pronađe forumulu sveobuhvatnog predstavljanja za tako važnu temu”, kazao je Haradinaj.

Na takvu odluku Haradinaja uticala je i rasprava u kosovskom parlamentu.

Tokom rasprave u Skupštini Kosova platformu su podržali samo Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i stranke nesrpskih manjina, dok su protiv bili Socijaldemokratska incijativa koja je dio vladajuće koalicije, Demokratski savez Kosova, Samoopredjeljenje i Socijaldemokratska partija poslanika koji su napustili Samoopredjeljenje.

Najsporniji dio platforme je bio predlog da dijalog vodi predsjednik Kosova Hašim Tači.

Platforma Vlade Kosova za finalizaciju briselskog dijaloga Kosova i Srbije, ovlašćuje predsjednika Kosova Hašima Tačija da zajedno sa kosovskom delegacijom koja će biti formirana, vodi razgovore o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Delegaciju će činiti predstavnici svih političkih partija, navodi se u Platformi, javila je Radio Slobodna Evropa pozivajući se na tekst u koji su imali uvida. U dokumentu stoji da Skupština insistira da se dijalog treba okončati međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije.

Skupština, navodi se u Platformi, smatra da se međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom treba omogućiti potpuna normalizacija odnosa dvije zemlje, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Skupština takođe podržava ulogu posrednika Evropske unije i podršku SAD u postizanju tog sporazuma, koji će Kosovu omogućiti članstvo u UN i svim ostalim relevantnim međunarodnim organi zacijama, kao i ubrzani evroatlantski put. Od predsednika Kosova se traži da redovno obavještava Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije.

Međutim tu se javljaju problemi jer Strategija nema potrebnu podršku Skupštine Kosova.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.