Harry Potter i filmske nelogičnosti koje skoro niko nije primijetio 20 godina

207

Foto: EPA-EFE

Tako velika franšiza kao što je Harry Potter mora sadržavati neke greške i nedosljednosti. Da su se držali knjiga, i grešaka bi bilo znatno manje.
Neke od njih je napravila i autorica knjige. Naprimjer, kada je predstavila vremenski okretač koji su obožavatelji proglasili najgorim izumom ovog magičnog univerzuma. Ali neke “rupe” napravljene su isključivo u filmovima, u scenama u kojima nisu pratili knjige, već su pokušali film učiniti spektakularnijim.

Bright Side je pronašao neke greške i nedosljednosti u ovoj popularnoj franšizi.

Zbog čega su sigurnosna pravila na Hogwartsu toliko čudna?

Likovi iz Harry Pottera stalno govore da je Hogwarts najsigurnije mjesto u magičnom svijetu. Međutim, to je i mjesto u kojem studenti igraju veoma opasne sportove, sudjeluju u smrtonosnim natjecanjima i bore se protiv čudovišta i mračnih čarobnjaka.

Pravila posjeta Hogsmeadeu, obližnjem selu, teško da mogu biti stroža. Na primjer, nijedan maloljetni učenik ne može posjetiti ovo selo ako nema dopuštenje roditelja ili staratelja. Zašto onda nije potrebna dozvola roditelja za sudjelovanje na Tromagijskom turniru?

Zašto Harry kreće u školu mjesec dana ranije?
Jako malo ljudi je primijetilo ovo u prvom filmu. Hagrid odvodi Harryja od Dursleyjevih na dječakov rođendan, koji je 31. juli. Oni odlaze u Diagon Alley gdje Hagrid kupuje Harryju sovu kao poklon za rođendan. Sve se, dakle, događa u istom danu. I odmah nakon toga, Hagrid dječaku daje kartu za voz. Harry pronalazi platformu i odlazi za Hogwarts. Ali još uvijek je isti dan – 31. juli!

Knjiga nema isti problem: nakon Hagridovog posjeta, Harry još mjesec dana provodi kod Dursleyjevih.

Zašto Harry nije mogao vidjeti Testrale nakon što je ubio profesora Quirrella?

Pokušavajući film učiniti što spektakularnijim, kreatori nisu prikazali Quirrellovu smrt na pravi način. Na filmu izgleda kao da je Harry ubio profesora i gledao ga kako umire. Čak i ako izostavimo moralni problem da 11-godišnjak nekoga ubije, zašto Harry nakon toga ne vidi Testrale koje mogu vidjeti svi koji su vidjeli smrt?

Knjiga bolje objašnjava ovaj problem. U literarnoj verziji, Harry ne ubija Quirrella, već se samo bori s njim – nakon čega gubi svijest i ne vidi ga kako umire.

Kako su profesori znali da je bazilisk oteo baš Ginny Weasley?

Kada profesori pročitaju rečenicu “Njen kostur će zauvijek ležati u dvorani”, oni odmah kažu da je čudovište otelo Ginny Weasley. Ali nisu ni provjerili ko je od studenata još tu, ko nedostaje, a na zidu nema dodatnih znakova. Kako su znali ko je tačno otet?

Zašto je Lucius Malfoy doveo Dobbyja u Hogwarts?

Kućnim vilenjacima nije dopušteno napuštati kuću, osim ako im to nije naređeno. Očigledno, Malfoy je naredio Dobbyju poći s njim u zamak, ali zašto? Izgleda da je želio da ga Harry oslobodi…

Zašto takmičari koji nisu ispunili zadatak nisu napustili Tromagijski turnir?

Pravila turnira su zaista čudna. Kada takmičarka Akademije Beauxbatons Fleur Delacour nije uspjela ispuniti drugi izazov, ona nije isključena s turnira. Dakle, znači li to da takmičari nisu morali ni proći prva dva izazova i odmah su mogli krenuti na posljednji? Jedina kazna bila je nešto kasniji ulazak u labirint u odnosu na ostale takmičare, ali i prepreke unutar labirinta bile su podjednake za sve.

Kako funkcionira teleportacijski ključ?

Obično, nakon što se ključ jednom iskoristi, on gubi sve svoje magične osobine i nije ništa drugo nego komad smeća. U četvrtoj knjizi dogodila se scena u kojoj su se čarobnjaci teleportirali na finale Svjetskog prvenstva u Metloboju, nakon čega su ključ bacili u specijalnu kutiju.

Zašto onda Plameni pehar nije prestao biti teleportacijski ključ nakon što je odveo djecu na groblje? Zašto je vratio Harryja i Cedrica Diggoryja, i to ne u labirint, već izvan njega? A u jednoj od sljedećih scena možete vidjeti Corneliusa Fudgea kako dodiruje pehar. Bilo bi veoma zabavno (iako, vjerojatno ne njemu) da ga je pehar vratio na groblje kod Voldemorta.

Zašto se kuća Blackovih, koji ne podnose “mutnjake”, nalazi u središtu naselja bezjaka u Londonu?

Porodica Black uvijek je prezirala bezjake i polukrvne čarobnjake. Zašto je onda njihova kuća u kvartu koji se nalazi između dvije bezjačke zgrade? Ili prvi Black nije bio toliko opterećen “čistom” krvi ili je silno želio stanovati u centru grada.

Kako Dumbledore nije znao da je Voldemort stvorio Horkrukse?

Film Harry Potter i Princ miješane krvi nekako pokvari trenutak u kojem likovi saznaju za Horkrukse. Dumbledore se ponaša kao da to nije mogao ni zamisliti. Ali on je ranije vidio dnevnik Toma Riddlea i definitivno je mogao steći ideju o tome što je to u stvari.

Knjiga to mnogo bolje obrađuje: najvažniji podatak koji je Dumbledore saznao iz Slughornovih sjećanja nije činjenica da je Voldemort stvorio Horkrukse, već koliko ih je stvorio. Ovo je logičnije.

Zašto je Peter Pettigrew bio čuvar tajne Potterovih, a ne Dumbledore ili sam James?

Iz knjiga o Harryju Potteru znamo da bi tajni čuvar kuće mogao biti i njen vlasnik. Na primjer, Arthur i Bill Weasley bili su čuvari tajne Seashell kolibe u kojoj su se Billy i Fleur vjenčali. Pa zašto onda nisu izabrali Jamesa, Lily ili Dumbledorea za čuvara tajne? Niko od njih ne bi odao Voldemortu informacije.

Prema jednoj od teorija, Dumbledore je to isplanirao. Savjetovao je Potterove da Pettigrew postane njihov čuvar, znajući da će izdati svoje prijatelje. Oni bi umrli, što bi bio kraj i Voldemorta.

Zašto James i Sirius nose uniformu Gryffindora?

U jednoj od scena, Lily sjedi između Jamesa i Siriusa. Nosi standardnu uniformu Hogwartsa, a dječaci već nose ogrtače sa simbolima Gryffindora. U prvoj godini oni nisu mogli imati ove simbole.

Zašto Voldemort koji ubija Jamesa i Lily nema nos?

U drugom dijelu Harry Potter i Darovi smrti, možete vidjeti Voldemorta bez nosa kako dolazi u Godricovu dolinu i ubija Harryjeve roditelje. Međutim, nos je “izgubio” tek nakon uskrsnuća i u ovoj sceni je trebao izgledati kao i svaki drugi stariji čovjek.

Zašto je Harry osjetio medaljon Umbridgeove samo u sudnici?

Kada se Harry i Hermione pojave u sudnici izgledaju kao radnici iz ministarstva, a Harry kaže da može osjetiti medaljon – on je smješten oko vrata nekadašnje profesorice Dolores Umbridge. Ali prethodno su bili s njom u istom dizalu i on nije ništa osjetio. Zašto joj ga nije skinuo u dizalu gdje nije bilo svjedoka?

Zašto likovi imaju različite boje očiju?

Odmah nakon prvog filma obožavatelji su bili ljuti zbog boje očiju Harryja Pottera. Oči Daniela Radcliffea su plave, a ne zelene kao što su trebale biti. I tek što su se gledatelji pomirili s ovim problemom, primijetili su da Lilly Potter ima smeđe oči umjesto plavih. Pa kako to objasniti kada se u filmu često spominje kako Harry ima oči na majku?

Tom Felton (Draco Malfoy) je zapravo došao na audiciju za ulogu Harryja i mogao ga je glumiti, naravno uz drugu boju kose.

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara