Naslovnica BiH Hasan Zolić, ...

  Hasan Zolić, ekspert za statistiku: Dobra strana popisa i priča o ekspertima koji pojma nemaju

  Neke projekcije su govorile da 15 posto stanovnika naše zemlje ne zna pisati i čitati, ali rezultati popisa su pokazali drugačije, što je veoma pozitivno

  226

  Rezultate popisa koji su jučer objavljeni za Faktor komentarisao je profesor Hasan Zolić, ekspert za demografiju i statistiku. Naglasio je da su, uglavnom, potvrđena njegova predviđanja i očekivanja te da su ga donekle iznenadili samo podaci o broju nepismenih, kojih je, prema popisu, oko 90.000 ili 2,82 posto.

  -Neke projekcije su govorile da 15 posto stanovnika naše zemlje ne zna pisati i čitati, ali rezultati popisa su pokazali drugačije, što je veoma pozitivno. Ta istraživanja radili su strani navodni eksperti koji pojma nisu imali kakva je stvarna situacija – govori Zolić.

  Ukazuje na to da je geografski raspored stanovništva potpuno drugačiji u odnosu na prethodni popis 1991. godine.

  -Nema više nacionalno “prošaranih” općina, nego je stanovništvo u njima uglavnom jednonacionalno. To je posljedica rata i preseljavanja – zaključuje Zolić.

  Zbog objave popisa osjeća se, kaže, i dobro i loše.

  -Dobro zato što su rezultati konačno objavljeni, a loše zbog bespotrebnih reakcija u vezi s ovim pitanjem. Dobili smo podatke koji će biti osnova za kreiranje politika, ekonomske, socijalne i drugih. Također, tu je i pitanje investicija. Domaći i strani investitori će sada drugačije gledati na BiH jer postoje podaci koji ih interesiraju – govori Zolić.

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.