Naslovnica BiH Politika HDZ u bezizla...

HDZ u bezizlaznoj situaciji: Ulazak u igru po pravilima koje osporava

Nakon što je HDZ BiH odbio kompromisno rješenje međunarodne zajednice o izmjenama Izbornog zakona BiH, rasplamsao se sukob ove stranke sa međunarodnim predstavnicima u BIH. Kritika na račun HDZ-a stižu i iz opozicionih stranaka s hrvatskim predznakom.

89

Iz HDZ-a naime ne prihvataju da se u rješenju korisiti popis iz 1991. godine, jer to ne ispunjava njihov zahtjev za navodnim legitimnim predstavljanjem. S toga su iz Glavnog vijeća HNS-a kojim predsjedava Božo Ljubić optužili visokog predstavnika u BIH Valentina Inzka i OHR da su “nerazumno dosljedni u kršenju prava Hrvata“.

– Primjena popisa iz 91. za zakonodavna tijela prema odredbama Ustava FBiH i Izbornog zakona nije moguća, a na primjenu posljednjeg popisa (2013) poziva i Ustavni sud u svojim odlukama, navode iz HNS-a.

Iz OHR-a za Vijesti.ba odgovaraju:

– Na izričit zahtjev Ustavnog suda BiH, visoki predstavnik je dostavio Sudu mišljenje u svojstvu prijatelja suda (Amicus) o predmetu koji je Sudu uputila Borjana Krišto. U tom mišljenju jasno su dati razlozi,  utemeljeni na Vašingtonskom sporazumu, zbog kojih je visoki predstavnik svojom odlukom iz 2002. uključio osporavane odredbe u Ustav Federacije.  Visoki predstavnik izričito odbacuje tvrdnje da je riječ o kršenju Ustava BiH, nepoštivanju odluka Suda ili pak o djelovanju usmjerenom protiv hrvatskog naroda, kao što se navodi u saopštenju za javnost HNS-a.

Iz Hrvatske stranke BIH kažu kako se HDZ BiH neprihvatljivim destrukcijama, maksimalističkim stajalištima i iskrivljenim tumačenjem odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić doveo u bezizlaznu situaciju i definitivno ušao u nepotrebni sukob sa međunarodnom zajednicom.

– Potpuna je neistina i velika obmana tvrdnja iz te stranke da se popisom iz 1991.godine onemogućava mehanizam tzv. legitimnoga izbora odnosno predstavljanja. Dapače, ako bi se kod izračuna broja izaslanika u federalnome Domu naroda koristio popis iz 2013.godine, to bi značilo da HDZ BiH jednostrano poništava Aneks 7 Ustava BiH, odnosno da je za tu stranku povratak prognanika završena priča čime u biti priznaje sve posljedice etničkoga čišćenja, navode iz HS-a.

Predsjednik Hrvatske stranke prava Nikola Raguž smatra HDZ-ova i HNS-ova konfrontacija sa međunarodnom zajednicom  neće donijeti ništa dobro ni Hrvatima ni Bosni i Hercegovni.

– Mi smo apsolutno za saradnju sa zemljama članicama Evropske unije, i naravno sa našim prijateljima iz Sjedinjenih Američkih Država, i protiv smo  svakog proruskog utjecaja u Bosni i Hercegovini, rekao je Raguž za Vijesti.ba.

Predsjednik Posavske stranke Ninoslav Sušilović u izjavi za Vijesti.ba ističe da nema nikakve dileme u vezi s tim da je HDZ pristao na postojeća pravila igre kandidiranjem Dragana Čovića za člana Predsjedništva BIH.

– Ta dilema je danas suvišna. Čović je ušao u igru po pravilima koje je osporavao, i sada ih je prihvatio jer ne može ući u igru po drugim pravilima. Zahtjevima za izmjenom Izbornog zakona u pogledu izbora članova Predsjedništva gospodin Čović je išao na sigurnu pobjedu, ali principijelnost i gospodin Čović su dva različita pojma, kao sjeverni i južni pol”, rekao je Sušilović.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.