Heineken mora isplatiti Goranu Bregoviću 80.000 eura

454

Visoki trgovački sud u Zagrebu potvrdio je presudu kojom je Goran Bregović tražio naknadu štete od Karlovačke pivovare, odnosno njenog vlasnika Heinekena zbog neovlaštenog korištenja njegovih muzičkih djela.
Prema ovoj presudi Heineken će Bregoviću morati isplatiti više od 80.000 eura. Sud je utvrdio da je Heineken neovlašteno, bez odobrenja autora, koristio autorsko muzičko djelo Gorana Bregovića “Bitanga i princeza”.

MARKETING

Heineken je koristio muziku u sklopu marketinške kampanje ‘Karlovačko live 2007’. Na taj način su povrijedili imovinsko pravo autora, piše Tportal.

Bregović je zbog povrede autorskih prava tužio i za pjesme “Za Esmu”‘, “Jer kad ostariš”, “A i ti me iznevjeri”, “Ako ima Boga”, “Napile se ulice”, “Lipe cvatu”, “Ružica si bila”, “Kad bi bio bijelo dugme”, koje su izvođene na turneji “Karlovačko live 2007.” ali sud je odbio taj zahtjev.

Ovu tužbu Bregović je podnio 2010. godine. Zanimljivo je da su sporne pjesme na spomenutoj turneji izvodili bivši članovi Bijelog dugmeta Željko Bebek, Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa.

 

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara