Hiljade djece širom svijeta na protestima za klimatsku pravdu

24

Na svim kontinentima svijeta, stotine hiljada djece jučer je izašlo na demonstracije za klimatsku pravdu. Sarajevska škola ”Silvije Strahimir Kranjčević” je na časnu mapu ovih klimatskih štrajkova stavila i Bosnu i Hercegovinu.

Učenici su se simboličkim izlaskom u školsko dvorište pridružili svojim vršnjacima širom svijeta u borbi protiv klimatskih promjena i za pravo mladih generacija na zdravu planetu. Pozvali su sve odgovorne da pod hitno djeluju za dobro svih nas i onih koji dolaze.

Hiljade učenika i učenica širom svijeta napustilo je svoje učionice radi protesta protiv klimatskih promjena.

Indija, Južna Koreja, Australija i Francuska neke su od zemalja gdje su tinejdžeri već u štrajku.

Očekuje se da će ovaj „Dan akcije“ obuhvatiti oko stotinu zemalja. Oni su inspirisani švedskom tinejdžericom Gretom Thunberg, koja jednom sedmično protestvuje ispred Švedskog parlamenta.

Naučnici kažu da su potrebne strožije mjere da bi se smanjilo globalno zagrijevanje.

Pariški sporazum o klimatskim promjenama obavezao je oko 200 zemalja da održavaju globalnu temperaturu „mnogo ispod“ 2.0 C iznad predindustrijskih vremena i da teže maksimumu od 1.5 C.

Globalni koordinirani dječiji protest – promovisan kroz objave na Twitteru i drugim društvenim mrežama – traje već nekoliko mjeseci.

U četvrtak je kampanja Grete Thunberg zaradila nominaciju za Nobelovu nagradu za mir.

U januaru je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, Švicarska, ova šestanestogodišnjakinja poručila vrhovnim rukovodiocima i političarima da „moramo priznati da po pitanju klimatskih promjena nismo uspjeli“.

Ministri su u nekim državama poručili da su zabrinuti zato što djeca propuštaju časove.

Australijski ministar obrazovanja Dan Tehan izjavio je da „odlazak učenika iz škole tokom nastave, da bi protestovali, nije nešto što bi trebali podržavati“.

Sekretar za obrazovanje Velike Britanije Damian Hinds istakao je svoju brigu, a vlada je poručila da je prekid povećao radno opterećenje nastavnika i da su izgubili vrijeme za učenje.

Ali, sekretar za zaštitu životne sredine Michael Gove podržao je ovaj protest govoreći u videu: „Dragi školski štrajkači klime, slažemo se.“

„Kolektivna akcija koju vi podržavate, može napraviti promjenu i to dubinsku promjenu“, kaže on.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara