Hiljade na velikom protestu u Barceloni, sukobi studenata s policijom

91

U Barceloni se okupilo oko 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije na protestu protiv osuđujućih presuda svojim čelnicima i tražeći autonomiju od Španije, podatak je gradske policije. U blizini zgrade španske nacionalne policije demonstranti pale kontejnere, bačen je suzavac, a ima i privedenih.

MARKETING

Glavno okupljanje gdje se nalazi najveći broj demonstranata prolazi mirno s brojnim istaknutim zastavama koje simbolizuju nezavisnost i s transparentima “sloboda političkim zatvorenicima”.

U drugom dijelu grada hiljade studenata i učenika, koji su u srijedu stupili u trodnevni štrajk, pokušavaju da dođu do zgrade španske nacionalne policije koju čuva interventna policija. Tamo je došlo do okršaja u kojem su privedene tri osobe, od kojih dvoje maloljetnika, a jedan je policajac povrijeđen, prenosi Hina.

Studenti maskiranih lica približavaju se bacajući kamenje i flaše pa se povlače nakon intervencije policije. Oni viču “Antifašistička Barcelona” i “Ulice će uvijek biti naše”. Bacili su dimnu bombu i više petardi, i zapalili kontejnere za smeće postavljajući barikade.

Kako prenose katalonski mediji, bačen je i suzavac.

Visoko.co.ba/Vijesti.ba

Komentari

komentara