Naslovnica Svijet Hiljade stude...

Hiljade studenata na ulicama Bogote: Privedeno 35, povrijeđene tri osobe

26
Bogota, Kolumbija - 16. novembar 2018: Tokom protesta studenata u kolumbijskoj Bogoti privedeno je 35 osoba. Studenti su šetali u znak nezadovljstva zbog budžeta koji se izdvaja za visoko obrazovanje u toj zemlji. U policijskoj intervenciji povrijeđene su tri osobe. ( Lokman İlhan - Anadolu Agency )

Tokom protesta studenata u kolumbijskoj Bogoti privedeno je 35 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Studenti su šetali u znak nezadovljstva zbog budžeta koji se izdvaja za visoko obrazovanje u toj zemlji. U policijskoj intervenciji povrijeđene su tri osobe.

U Kolumbiji tri mjeseca traju protesti prosvjetnih radnika, akademika i studenata, jer vlada nije realizirala prošlogodišnji sporazum o povećanju budžetskih sredstava za visoko obrazovanje i poboljšanju uslova rada u toj oblasti.

Protesti su juče, u isto vrijeme, održani u mnogim kolumbijskim gradovima. Samo u Bogoti na ulicama je bilo oko 14.000 ljudi.

Policija je intervenisala suzavcem, a demonstranti su uzvratili kamenjem i manjim eksplozivnim sredstvima ručen izrade.

Sekretar za sigurnost grada Bogote Jairo Garcia potvrdio je da je policija intervenisala zbog grupe maskiranih osoba koji su nanosili štetu okolini.

Do sukoba policije i demonstranata došlo je i u Caliju i Medellinu. Predsjednik te zemlje Ivan Duque pozvao je studente na dijalog.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.