Hip-hop je prvi put zvanično postao slušaniji od rocka u SAD-u

Ugledna svjetska kompanija Nielsen provela je istraživanje o najzastupljenijem muzičkom žanru 2017. godine, navodeći da su hip-hop i R & B prvi put premašili rock muziku kao do sada najtraženiji muzički žanr u SAD-u.

85

Nielsen je vodeća globalna kompanija za istraživanje tržišta, a uz ostalo omogućava uvid u to šta ljudi najčešće gledaju, slušaju i kupuju. Njihov godišnji izvještaj o “muzičkoj potražnji” u SAD-u, za 2017. godinu, kazuje da je hip-hop prvi put prevazišao rock.

MARKETING

Hip-hop, zajedno sa R ​​& B, dao je osam od 10 najpopularnijih umjetnika na čitavoj muzičkoj sceni, a prilikom istraživanja su u obzir uzimali prodaju albuma, audio i video streaming na internetu i druge parametre.

Dva najpopularnija umjetnika su Drake i Kendrick Lamar, dok su među 10 najpopularnijih također Future, The Weeknd i Eminem. Jedini među njima, koji nisu predstavnici hip-hop ili R & B žanra, su Ed Sheeran i Taylor Swift.

Potražnja hip-hop i R & B muzičkog žanra na internetu, putem streamovanja, u porastu je za 59 posto u SAD-u, a umjetnici iz ta dva žanra čine devet od deset najslušanijih u 2017. godini.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara