Naslovnica BiH Historičari b...

  Historičari balkanskih zemalja o novom uvidu u raspad bivše Jugoslavije

  Drugog dana "Festivala historije" u Sarajevu bit će predstavljani rezultati projekta "YU historija" u kojem su učestvovali historičari iz svih balkanskih zemalja predvođeni Latinkom Perović, a u organizaciji predsjednice Helsinškog odbora za ljudska prava iz Beograda Sonje Biserko.

  113

  – Projekt koji govori o kreiranju novog uvida u historiju bivše Jugoslavije i njene ideje, vrlo je važan jer pokazuje kako se oko jednog projekta mogu okupiti historičari iz svih balkanskih zemalja koji će ponuditi nove perspektive gledanja na historiju bivše Jugoslavije te na taj način pomoći boljem razumijevanju nastanka i raspada ove države čime se utječe na relaksiranje odnosa u društvu i među zemljama – kazao je Feni inicijator festivala, predsjednik Udruženja za modernu historiju, prof. dr. Husnija Kamberović.

  Rekao je  da će danas biti održan okrugli sto “Historiografija u BiH i regionalni kontekst” u kojem će učestvovati historičari iz BiH, Njemačke i Velike Britanije, te da će biti prikazan i dokumentarni film “Mermer” koji govori o zatočenicima na Golom otoku nakon Drugog svjetskog rata.

  Festival historije održava se u Sarajevu od  2. do 4. juna pod motom “Otvorimo povijest!”. Suorganizatori festivala su Udruženje za modernu historiju, Historijski muzej Bosne i Hercegovine i University Press iz Sarajeva.

  Na prvom Festivalu historije učestvuju poznata evropska imena u historijskoj nauci (iz Londona, Pariza Berlina), te neki od najutjecajnijih  historičara u regionu. U Sarajevu će biti historičari s nekih od najprestižnijih univerziteta u Evropi (na primjer s Univerziteta Humboldt), kao i historičari iz centara s prostora bivše Jugoslavije (Kopar, Rijeka, Zagreb, Beograd, Skoplje, Podgorica, Bar, Banja Luka, Tuzla, Sarajevo).

  Profesor Kamberović je naglasio da Festival nudi predstavljanja knjiga, okrugle stolove, panel diskusija te da ima edukativnu funkciju i naučnu utemeljenost.

  Dodao je da su se najviše fokusirali na historiju 20. stoljeća i postignuće određenih historiografija o socijalizmu.

  Kamberović smatra da bez obzira na sve uvijek postoji jedna historija, ali da postoji beskrajno različitih interpretacija pomoću kojih se i približava nekoj historijskoj istini.

  – Umrežavanje historičara može znatno doprinijeti i razvoju naše historiografije, što je i cilj ovog Festivala – zaključio je.

  Posljednjeg dana Festivala planirano je  predstavljane izdavačkih kuća University Press iz Sarajeva, Društva historičara iz Tuzle Udruženja Almanah iz Podgorice.

  vijesti.ba/visoko.co.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.