HKD Napredak danas obilježava 30. godišnjicu obnove rada i djelovanja

63

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak danas obilježava godišnjicu obnove rada i djelovanja.

MARKETING

– Obnoviteljska skupština održana je na današnji dan, 29. septembra 1990. u Sarajevu. Na Skupštini je usvojen Statut kojim je definirano da je svrha obnovljenog Napretka kulturno i prosvjetno djelovanje, ekonomsko jačanje i socijalno podizanje hrvatskog naroda, te propisan način organiziranja Društva – navodi HKD Napredak u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, nakon obnove Napretka jedna od prvih zadaća bila je obnova podružnica.

Iz Društva podsjećaju kako u razdoblju od 15. 4. 1949. godine, sve do svoje obnove 29. 9. 1990. godine, Napredak nije radio, te da se obnova Napretka događala u okviru i ozračju silaska s povijesne pozornice komunističkog sustava koji je 1949. godine i zabranio rad Napretka.

Napredak je obnovljen prije prvih demokratskih izbora u BiH.

Tokom 1990. godine, oko obnove Napretka vodile su se duge rasprave na brojnim sjednicama neformalnog i formalnog Inicijativnog odbora za obnovu Napretka.

U Sarajevu u dvorani kina “Dubrovnik” održana je 1. septembra prva javna tribina o Napretku.

Obnoviteljsku skupštinu Napretka organizirao je Pripremni odbor za obnovu Napretka, čiji je predsjednik bio Miro Lasić.

Skupština je održana 29. septembra 1990. godine u Sarajevu u prostorijama kina “Dubrovnik” u prisustvu 300 – 400 skupštinara.

Za novog predsjednika predlagano je jedanaest kandidata, a kandidatura su se prihvatila samo četvorica predloženih – dr. Ante Kovačić, prof. Vitomir Lukić, prof. dr. Zdravko Milošević i prof. dr. Franjo Topić.

Na temelju rezultata glasovanja za predsjednika Društva je izabran prof. dr. Franjo Topić. Ostala tri kandidata na prijedlog novog predsjednika izabrani su za dopredsjednike Društva, navodi se u saopćenju.

Na skupštini je izabrana prva Središnja uprava i Nadzorni odbor.

Iz HKD Napredak, istodobno, podsjećaju kako nova uprava počinje s intenzivnim radom tako da je već 1. oktobra 1991. godine održana konstituirajuća sjednica, a samo tri sedmice kasnije (22. oktobra) održana je prva redovna sjednica. Do kraja 1990. godine Središnja uprava je održala pet redovnih sjednica.

Obnovljeni Napredak, kako se navodi, nije imao svoje prostorije, pa se cjelokupna administracija vodila u prostoriji od 15 metara kvadratnih u podrumu sarajevske katoličke Bogoslovije.

Jedna od najvažnijih zadaća bila je obnova i osnivanje podorganizacija. Već 27. oktobra 1990. godine prva je obnovljena podružnica Prozor. Do kraja godine obnovljeno je još osam podružnica: Tuzla (12. novembar), Mostar (14. novembar), Grude (5. decembra), Banja Luka (13. decembra), Zenica (12. decembra), Posušje (13. decembra), Bugojno (23. decembra), Gornji Vakuf (30. decembra).

Prvu kulturnu manifestaciju Središnja uprava je organizirala 3. novembra u Sarajevu, a to je bio dobrotvorni koncert Zagrebačke filharmonije kojom je dirigirao Pavle Dešpalj. Koncert je održan u Narodnom pozorištu, a prihod je bio namijenjen obnovljenom Napretku.

Već u prvoj godini obnove zaživjela je izdavačka djelatnost. Štampan je tradicionalni “Hrvatski narodni kalendar Napredak” za 1991. godinu, koji su uredili Vitomir Lukić, Marko Karamatić i Pavle Knezović. Izdan je 13-lisni zidni kalendar (5.000 primjeraka) s reprodukcijama znamenitog slikara Gabrijela Jurkića, Napretkovog stipendista, te jednolisni džepni kalendar za 1991. godinu u 5.000 primjeraka, navodi se u saopćenju u povodu godišnjice održavanja Obnoviteljske skupštine HKD Napredak.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara