Naslovnica BiH Kultura “Hladni...

“Hladni rat” Pawela Pawlikowskog otvara 24. Sarajevo Film Festival

37

Dvadeset i četvrto izdanje Sarajevo Film Festivala biće otvoreno 10. augusta filmom “Hladni rat” oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu, javlja Anadolu Agency (AA).

Film je oduševio i kritiku i publiku u Cannesu, publici Sarajevo Film Festivala će, u okviru programa Open Air, predstaviti reditelj Pawel Pawlikowski, a film će biti simultano prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom pozorištu Sarajevo.

Dan nakon otvaranja Sarajevo Film Festivala publika će imati priliku da razgovara sa Pawlikowskim u okviru programa Kafa sa…

Biće ovo njegova druga posjeta Sarajevo Film Festivalu. Podsjećamo, Pawlikowski je 2014., u okviru 20. izdanja Festivala, predstavio film “Ida”, koji je potom nagrađen Oscarom.

Film “Hladni rat” govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tokom 1950-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, film opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima.

Uloge u filmu su ostvarili: Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cedric Kahn.

Pawel Pawlikowski rođen je u Varšavi. Poljsku je napustio sa 14 godina. Živio je u u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Italiji, da bi se na kraju skrasio u Velikoj Britaniji 1977. godine. Studirao je književnost i filozofiju u Londonu i Oxfordu.

Rad na filmu “Ida” vratio ga je 2013. godine u Poljsku gdje i danas živi i predaje u Wajda školi.

Anadolija/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.