Zanimljivosti

Hladnoća ubija više od vrućine

Hladno vrijeme ubije više ljudi od vrućina, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskih naučnika. Istraživači sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu /London School of Hygiene and Tropical Medicine/ analizirali su 74 miliona smrtnih slučajeva u periodu između 1985. i 2012. godine u 13 zemalja sa različitim klimatskim uslovima, od ledene do suptropske temperature.

Ukupno 7,7 odsto smrtnih slučajeva bilo je povezano sa “suboptimalnom temperaturom”, ali od toga 7,3 odsto sa hladnim vremenom. Samo 0,4 odsto smrtnih slučajeva bilo je povezano sa vrućinom. “Često se smatra da su ekstremni vremenski uslovi glavni uzročnik smrti, a posljednja istraživanja najviše se fokusiraju na talase vrućine i visoke temperature”, rekao je vođa ovog projekta Antonio Gasparini, prenio je AFP.

Gasparini je rekao da je njihovo istraživanje pokazalo da se najveći broj smrtnih slučajeva dogodio u vrijeme umjerene ili veoma niske temperature, a najveći uzročnik smrti bio je umjereno hladno vrijeme. U ovom istraživanju naučnici su analizirali podatke o temperaturi, prosječnu stopu mortaliteta i faktore kao što su vlažnost vazduha i zagađenje.

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh