HNK jedini u BiH još nema novu vladu

52
Ilustracija
Ilustracija

Već su dvije i po godine od kako su održani opći izbori u Bosni i Hercegovini, a Hercegovačko neretvanski kanton još nije formirao novu Vladu. Političke stranke, u prvom redu HDZ BIH i SDA navodno, pregovaraju, ali konkretnog napretka u pogledu uspostavljanja kantonalne vlade nema.

MARKETING

HDZ BiH i SDA izborni su pobjednici u HNK. Imaju većinu u Skupštini kojom su mogli u najkraćem roku formirati kantonalnu vladu. No, do toga nije došlo. Oni koji su na pozicijama u Vladi, a to su samo kadrovi HDZ-a i SDA, od općih izbora 2014., i dalje su tu.

„Zajedno imaju 21 zastupnika, što je dovoljno i za formiranje Vlade i za izmjenu Ustava HNK, jer se radi o dvije trećine zastupnika. Nigdje u svijetu takva praksa ne postoji. Ovo je i relikt međunarodne zajednice koja je omogućila da ovdje tehnički mandati traju i po tri godine. Imamo apsurdnu situaciju! Premijer je ujedno i zastupnik u Skupštini HNK i on faktički predloži budžet i sam ga sebi izglasa, što je eklatantan primjer sukoba interesa. Činjenica je da ovo traje već godinama. Niz je tu problema. Međunarodna zajednica mora uvesti praksu da nakon 120 dana, ako se ne formira izvršna vlast, raspušta se Skupština i organizuju se novi izbori. Kad god se ne formira vlast treba strankama uzeti novac“, smatra Aner Žuljević (SDP), zastupnik u Skupštini HNK.

Ipak, u vladajućoj stranci u kantonu, kažu da pomaka ima.

„Što se tiče HDZ-a BiH i svih naših koalicijskih partnera mislim da pomaka ima, i da ćemo imati novu vladu. Ne mora to biti nužno sa SDA. Može to biti i sa SDP-om, SBB-om. Može biti i sa HRS-om i sa HDZ-om 1990“, kaže Stjepan Bošković, predsjednik HDZ BIH HNK.

Priča o navodnim razgovorima o formiranju nove vlade u HN kantonu je samo odugovlačenje, smatraju u opoziciji.

„Dvije vladajuće stranke mogu raditi apsolutno sve! Trošiti novac nenamjenski, netransparentno i protuzakonito, ali bez snošenja odgovornosti. Njima apsolutno nije u interesu da se frimira nova vlada, što su mogli napraviti odmah nakon općih izbora. Stanovnici HNK su taoci dvije vladajuće stranke! Taoci njihovih političkih i uskostranačkih interesa. Moja terorija je da će ovo trajati do općih izbora 2022. i da se apsolutno ništa neće promijeniti,“ govori Slaven Raguž (HRS), zastupnik u Skupštini HNK.

Jedina kantonalna vlada koja dosada nije imenovana je ona u HN kantonu, a to je upravo rezultat nejasnih odnosa vodećih političkih stranaka, HDZ-a BiH i SDA. Sudeći prema izjavama političkih aktera ovakvo stanje bi moglo potrajati sve do općih izbora naredne godine.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Sanel Kajan

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.