HNK: Prosvjetari nezadovoljni, ali će škola početi na vrijeme

36

Bliži se početak nove školske godine i ponovno su u fokusu zahtjevi Sindikata osnovnih škola HNK-a. Iako su prije godinu potpisali kolektivni ugovor s Kantonalnom vladom, te pokušali u više navrata izmijeniti i dopuniti pojedine dijelove ugovora, do sada Vlada njihove zahtjeve nije uvažila.

Djelatnici Osnovnih škola u HNK-u nisu zadovoljni. Umjesto traženog povećanja koeficijenta na plaću, putem kolektivnog ugovora dobili su povećanje osnovice.

– Dobili smo povećanje kroz osnovicu 5%, ali na nezakonitu osnovicu, jer ona treba da bude 60% prosjeka plate Federacije, a oni su nama povećali osnovicu sa 447 KM, što je daleko ispod 60% prosjeka – kaže Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNK-a.

Štrajkovi upozorenja još u veljači ove godine nagovijestili su da će se sindikalna borba nastaviti. No, ovaj put sindikati žele pregovarati s Vladom HNK-a i o djelatnicima koji posjeduju visoku stručnu spremu, te najavljuju moguću tužbu, jer smatraju da se nad tim djelatnicima vrši diskriminacija.

– Ako sud kaže da smo mi u pravu, onda ćemo potražiti sve izostatke na koje imamo pravo. Ovih dana ako budemo razgovarali, onda ćemo se dogovarati i vidjeti na koji način do toga doći, tako da smo na raspolaganju Vladi – poručuje Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNK-a.

Dobra vijest stiže za djelatnike koji su tehnološki višak. Naime, ovih dana je potpisan okvirni program o njihovom zbrinjavanju, tako da nitko neće ostati bez posla.

– Pokušavamo da zadržimo radna mjesta da ljudi koji su zaposleni ostanu tu. Ako neko želi nešto više, to je stvar od ličnog nezadovoljstva do nezadovoljstva koja se pokušavaju da naprave u samom sindikatu. Ja tu ne mogu ništa – kaže Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK-a (SDA).

Kako sada stvari stoje, Sindikate i Vladu očekuje nova runda pregovora, ali svi su složni u jednom – da trenutna situacija neće utjecati na početak nove školske godine, koja počinje 2. rujna.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara